Radio Bijelo Polje promocijom zbirke “Putovanja” obilježio 32 godine postojanja (video)

Zbirka kratkih priča učenika osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja i Crne Gore ”Putovanja” promovisana je večeras, povodom 32 godine postojanja i rada Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje.

Pozdravljajući prisutne, direktorica Radija Bijelo Polje dr Andrijana Rabrenović, kazala je da tokom dugogodišnjeg rada ovaj javni servis blagovremeno, istinito i tačno informiše javnost, te da uposleni u radiju svakodnevno profesionalno obavljaju svoje zadatke i kreiraju sadržaje iz najrazličitijih oblasti bilo da je u pitanju obrazovanje, kultura sport, zdravlje.

“Posvećeni smo i svim grupama stanovništva, a posebno mladima. To je bio i povod da Dan radija posvetimo mladim autorima iz svijeta književnog stvaralaštva” kazala je Rabrenović.

Ona je podsjetila da se program radija plasira i putem portala i društvenih mreža te da se u ovom trenutku emituje oko trideset serijala.

“Takođe, realizujemo tri projekta “Medijska pismenost”, “Refestikon”, a organizovana je i omladinska redakcija u kojoj su angažovani mladi iz našeg grada” kazala je u svom obraćanju dr Rabrenović ističući da će i dalje nastojati da ispunjavaju misiju društveno korisnog medija.

U ovoj zbirci našle su se priče 44 mlada autora iz Crne Gore, koje su, prema ocjeni stručnog žirija, svojim kvalitetom zavrijedile da budu dio četvrte refestikonske zbirke, u kojoj se kao autori javljaju učenici osnovnih i srednjih škola naše države.

Učenik drugog razreda Gimnazije “Miloje Dobrašinović” Vasil Musić predstavio je odlomke iz priče ,,Pećina”. On je za Radio Bijelo Polje kazao da motive za svoje priče uglavnom nalazi u svakodnevnom životu.

“Motivi koje ja koristim za pisanje svojih priča je ono što nas okružuje, od pitanja do odgovaranja i do nekih događaja iz života. Istakao bih takođe, da su teme Refestikona veoma inspirativne što daje mogućnost  da se napiše nešto kvalitetno sa puno motiva” kazao je Musić.

Učenik drugog razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, Tarik Idrizović, čitao je odlomke iz priče ,,Kupe broj sedam“.

“Same teme Refestikona su inspirativne i taj istraživački karakter je nešto što me pokreće, pa takva je bila i ova tema, što je dovoljan razlog da krenem u misiju pisanja same priče” kazao je Idrizović.

Svoju priču ,,Dnevnik jedne Ane“ predstavila je Anđela Grujić, učenica prvog razreda Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“

“Uvijek sam voljela da pišem naučnu fantastiku, ali i da čitam detektivske priče, tako da sam za svoju priču napravila miks dvije stvari koje volim. Glavni lik je Ana ,koja , pišući svoj dnevnik, pojašnjava događaje koji su joj se dešavali kao detektivki” kazala je Grujić.

U okviru promocije zbirke kratkih priča ,,Putovanja“, predstavila se i učenica osmog razreda Osnovne škole ,,Dušan Korać“, Anastasija Kovačević. Anastasiji je pripala nagrada Zlatno zmajevo jaje, za priču ,,Okreni kazaljku“.  

“Inspiracija je uglavnom potekla od naučno-fantastičnih filmova, ali i knjiga, a rekla bih da mi je velika podrška bila moja porodica” kazala je Anastasija.

Odlomke iz priča večeras su čitali i učenica trećeg razreda Srednje stručne škole, Kristina Rakonjac. Ona je predstavila priču ,,Epitaf“. Kristini je pripala i nagrada Zlatno zmajevo jaje, koje joj je uručeno na ovogodišnjem festivalu REFESTICON.

U okviru večerašnje promocije predstavila se i učenica trećeg razreda Elektro-ekonomske škole, Željana Cmiljanić, sa pričom ,,Ožiljak sudbine“.

I Ajla Šabović, učenica Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, predstavila je odlomak iz priče ,,Pisac i demon“.

Priču ,,Neobična spravica“ predstavila je i učenica šestog razreda Osnovne škole ,,Vladislav Sl. Ribnikar“, Lejla Spahić.

Podsjećamo, zbirka kratkih priča ,,Putovanja” objavljena je u okviru ovogodišnjeg Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, čiji je osnivač Lokalni javni emitter Radio Bijelo Polje.

 Ostale slike dostupne su na FB i instagram stranici Radija Bijelo Polje. 

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE