Otvoren Kabinet za OCT

U Opštoj bolnici  instaliran je OCT aparat i biomikroskop sa aplanacionom tonometrijom za potrebe oftamološke ambulante.

Nabavku ovog aparata omogućilo je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore koji su iz kapitalnog budžeta za 2017. godinu, Opštoj bolnici opredijelili oko 450 hiljada eura za kupovinu opreme, koju su iz menadžmenta te ustanove naveli kao neophodnu. Ukupna vrijednost dobijenog OCT aparata i biomikroskopa je 65.000,00 eura, kazao je PR Opšte bolnice Milan Veličković.

"Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna dijagnostička metoda laserskog slojevnog snimanja mrežnjače i vidnog živca namijenjena  sagledavanju poprečnih presjeka unutrašnje strukture. Njome se omogućava topografski način prikazivanja debljine mrežnjače i sloja nervnih vlakana koji se mogu direktno porediti sa nalazom na očnom dnu, ranu detekciju, dijagnostiku i praćenje efekata konzervativne i hirurške terapije kod različitih oboljenja retine. Dobijene slike se mogu analizirati do najmanjih detalja. Aparat koristi naprednu tehnologiju koja se svakodnevno unapređuje i ide u korak sa najnovijim dostignućima. Nabavka navedene opreme podići će kvalitet medicinske usluge na viši nivo i omogućiti ljekarima preciznu i brzu dijagnostiku", kažu u toj zdravstvenoj ustanovi.

 

Izvor i foto: Opšta bolnica