VI REFESTICON: Otvorena izložba fotografija ,,Kameni spavač”

Izložba fotografija ,,Kameni spavač”, autora Murata Jašarevića, otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu, u okviru VI Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Stećci karakterišu istoriju srednjevjekovne bosanske države i susjednih krajeva, a na području današnje Bosne i Hercegovine očuvano je preko 66 hiljada stećaka, u Srbiji i Crnoj Gori oko pet hiljada, a u Dalmaciji do četiti hiljade, kazao je direktor muzeja iz Zenice, Adnadin Jašarević, predstavljajući izložbu ,,Kameni spavač”.

,,Najpoznatiji stećak na protosrima Bosne i Hercegovine je Zgošćanski stećak. Pronađen je u okolini Kaknja, u naselju Donja Zgošća. Na njemu nema natpisa, a zbog izuzetnih ukrasa na stranama stećka neki istraživači, kao što je i Đorđe Stratimirović, pretpostavljaju  da je riječ o grobu Stjepana II Kotromanića”, naglasio je Jašarević.

Sve prisutne na izložbi je pozdravio i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, koji je naglasio značaj saradnje muzeja iz Zenice i Radija Bijelo Polje, koji zajednički teže očuvanje i promociji kulturnog nasleđa zemalja regiona.

Podsjetimo, stećak je uobičajeni naziv za kameni nadgrobni spomenik iz srednjeg vijeka na širem području Bosne i Hercegovine, sjeverozapadnim djelovima Crne Gore, zapadnim djelovima Srbije i južnim djelovima Hrvatske.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE