VI REFESTICON: Otvorena izložba fotografija ,,Kameni spavač”

Izložba fotografija ,,Kameni spavač”, autora Murata Jašarevića, otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu, u okviru VI Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Stećci karakterišu istoriju srednjevjekovne bosanske države i susjednih krajeva, a na području današnje Bosne i Hercegovine očuvano je preko 66 hiljada stećaka, u Srbiji i Crnoj Gori oko pet hiljada, a u Dalmaciji do četiti hiljade, kazao je direktor muzeja iz Zenice, Adnadin Jašarević, predstavljajući izložbu ,,Kameni spavač”.

,,Najpoznatiji stećak na protosrima Bosne i Hercegovine je Zgošćanski stećak. Pronađen je u okolini Kaknja, u naselju Donja Zgošća. Na njemu nema natpisa, a zbog izuzetnih ukrasa na stranama stećka neki istraživači, kao što je i Đorđe Stratimirović, pretpostavljaju  da je riječ o grobu Stjepana II Kotromanića”, naglasio je Jašarević.

Sve prisutne na izložbi je pozdravio i direktor Radija Bijelo Polje, Dragić Rabrenović, koji je naglasio značaj saradnje muzeja iz Zenice i Radija Bijelo Polje, koji zajednički teže očuvanje i promociji kulturnog nasleđa zemalja regiona.

Podsjetimo, stećak je uobičajeni naziv za kameni nadgrobni spomenik iz srednjeg vijeka na širem području Bosne i Hercegovine, sjeverozapadnim djelovima Crne Gore, zapadnim djelovima Srbije i južnim djelovima Hrvatske.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE