Svetosavska akademija pod nazivom“Lovćen nam je oltar sveti“ održana je večeras u sportskoj dvorani Nikoljac

Crkvena opština Bijelo Polje organizovala je večeras Svetosavsku akademiju kojoj su, pored velikog broja vjernika, prisustvovali i gosti iz okruženja.

 U pozdravnoj besjedi vladika budimljansko-nikšićki Metodije je kazao da se nakon dvije godine pauze sa radošću okupljaju da proslave dan osnivača Srpske pravoslavne crkve.

„Sveti Sava pored svih svojih vrlina se najviše Bogu molio za slogu i jedinstvo. Mirio je sve zavađene ljude oko sebe, bio prihvatan od svih naroda i plemena svih zemalja, jer se spustio na onu najdublju tačku ljudskog postojanja, u kojima nema pripadnosti socijalnim, društvenim i drugim grupama, nego u najdublju tačku gdje se čovjek sreće sa Bogom i gdje smo svi mi ljudi stvoreni po liku gospodnjem jedno i braća“ poručio je vladika Metodije.

Visokoprečasni protojerej Darko Đogo je istakao da Njegoš i Sveti Sava koračaju u svim vjernicima koji su spremni da u sebi obnove Hrista, a u Hristu da sačuvaju slobodu.

„Zavjetna svijest podrazumijeva svjestan narod svoje snage, ali i svojih zabluda. Narod spreman da u očima Hrista sagleda svoje puteve i svoje stranputice. Zavjet nas poziva da gledamo u bolje od nas, istovremeno nas poziva da postanemo bolji ljudi. Zavjet nas obavezuje da kroz buduća pokoljenja osmislimo i osvijetlimo naše živote.“ poručio je između ostalog Đogo.

Publicista, novinar i istoričar Jovan Markuš u svom obraćanju je kazao, da se ove godine navršava 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, najvećeg pjesnika srpskog jezika, te čestitao Bjelopoljcima, zato što su akademiju nazvali u skladu sa svetim Njegoševim zavještanjem.

 Na večerašnjoj akademiji je izveden i bogat kulturno umjetnički program u okviru kojeg su nastupili crkveni hor Sveti Nikola iz Bijelog Polja, KUD Tekstilac, etno pojac Branka Zečević, guslar Željko Vukčević, recitatorka Marija Kovačević i glumci nekoliko pozorišta iz Srbije. Video porukom se obratio i skup pozdravio književnik Matija Bećković.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE