Na okruglom stolu o tradicionalnoj odjeći i ručnim radovima Muslimana u Crnoj Gori

Okrugli sto ,,Tradicionalna odjeća i ručni rad Muslimana/ki u Crnoj Gori“, koji se realizuje u okviru projekta Kulturna afirmacija Muslimana Crne Gore, održan je danas u prostorijama ADE MIX-a u Bijelom Polju.

Nositeljka projekta, Amila Međedović, kazala je da sadržaj ovog projekta uvodi u prošlost, na način koji je, kaže, veoma blizak našim saznanjima.

,,Riječju i slikom kao cjelinom, osnovna ideja je da nizom predavanja i prezentacija govorimo o temama koje najbolje definišu kulturnu afirmaciju Muslimana u Crnoj Gori. Cilj projekta je doprinos afirmaciji Muslimana Crne Gore, dio autohtonog i konstitutivnog naroda, a kroz podizanje svijesti o potrebi za obrazovanjem, tradicijom, kulturom, istorijom, etnologijom svakog pojedinca pripadnicima zajednice“, dodala je Međedović, koja je podjsetila da je ovo drugi okrugli sto koji se realizuje u okviru pomenutog projekta.

Uvjerena je da će prisutni sa ovog okruglog stola ponijeti samo pozitivne utiske i nova saznanja.

O tradicionalnim ručnim radovima Muslimana u Crnoj Gori na današnjem okruglom stolu govorila je književnica, dipl. turkolog i prevodilac Edita Fetić, koja je kazala da su ručni radovi imali svoje mjesto u domovima, krasili trpezarijske i druge stolove, naslone fotelja, televizore, a već devedesetih godina mnoge rukotvorine počele su da ustupaju mjesto drugim ukrasima.

Književnica Jadranka Nišavić govorila je o tradiconalnim odjevnim predmetima za glavu Muslimana/ki u Crnoj Gori, i istakla da su se ti predmeti dijelili na mušku, žensku, one za svakodnevnu upotrebu kao i za svečane prilike. Nišavić je podsjetila da su žene davale muslimanskoj kući tajanstvenost, egzotičnost i intimu, što je kuće ispunjavalo mirtom i sigurnošču.

Psihološkinja Rada Femić prisutne je upoznala o tradiconalnom odijevanju i običajima ovog naroda. Kazala je da se osnovna podjela tradicionalne nošnje dijelila na seosku i gradsku, ali i da se kraj 19. vijeka smatra prekretnicom u razvoju muslimanskog društva , društevnih promjena i nadolaska novih kulturnih uticaja.

Prisutne je pjesmom, uz zvuke harmonike pozdravio Avdija Destanović.

Prezentacije su pripremili i Damir Drpljanin, Hajrija Fetić i Adela Zejnilović.
 
Podsjetimo, projekat ,,Kulturna afirmacija Muslimana Crne Gore“, realizuje se pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimana u Crnoj Gori, a podržan je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.
 
Moderatorka današnjeg okruglog stola bila je Slađana Bubanja Merdović.

Autorka i foto: Eldina Bećirović