Tončić: Agrotehničke mjere neophodne kako bi se zasadi voća zaštitili od bolesti i štetočina (video)

Čim vremenske prilike dozvole treba pristupiti radovima u voćnjacima kako bi bili završeni još za vrijeme mirovanja. Jedna od neophodnih mjera jeste zimsko prskanje voća, kojim se suzbijaju sve vrste prouzrokovača bolesti, kaže Vesna Tončić, savjetnica u Republičkoj savjetodavnoj službi u biljnoj proizvodnji.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, Tončić ističe da su agrotehničke mjere neophodne, kako bi se zasadi voća zaštitili od bolesti i štetočina i obezbijedio bolji i kvalitetniji  rod  voća.

“Radovi u voćnjacima počinju održavanjem higijene nakon berbe. Štetni organizmi gajenih voćaka su vrlo aktivni i u toku čitave vegetacije, kada se izvodi najveći broj tretiranja. Međutim sa zaštitom voćaka od prouzrokovača bolesti i štetočina počinje se znatno ranije, još u toku mirovanja vegetacije, što je voćarima dobro poznato. To je zimsko tretiranje voća, koje ima veliki značaj i obavezna je mjera u proizvodnji voća. Ovo tretiranje se izvodi u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće. Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini februara a poslednji rok do kada bi trebalo uraditi zimsko prskanje voćaka su prvi dani marta, odnosno početak otvaranja cvjetova ili lisnih populjaka, poznatije kao faza “mišije uši”. Međutim, koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom”, kaže Tončić.

Ona ističe, da se zaštita sprovodi hemijskim i mehaničkim mjerama. Mehaničke mjere zaštite su naročito pogodne u manjim voćnjacima, a obuhvataju rezidbu i uklanjanje suvih i oboljelih grana, a higijenska zaštita podrazumijeva prskanje voćaka pesticidima protiv bolesti i štetočina. Za ovaj tretman koriste se sredstva kao što su Plavi kamen, Bodrovska čorba, Bakarni oksihlorid, Bakrocid, Kupragin, Blauvit i dr. Ako je zimskim pregledom utvrđeno i prisustvo štetočina, bakarnom sredstvu treba dodati mineralno ulje, Bijelo ulje, Belol, Galamini i dr. “Kombinacijom bakarnih preparata i mineralnog ulja istovremeno se djeluje na prouzrokovače  bolesti i štetočina”, naglašava Tončić.

Repriza emisije “Građanima u susret ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video:Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE