Bariš Kalkavan:" Test čovječnosti Bjelopoljci položili sa najvišom ocjenom".

Bijelo Polje je primjer svim gradovima u Crnoj Gori kako su se organizovali da pruže pomoć zemljotresom pogođenom narodu u Turskoj i iznad svih kapaciteta i mogućnosti pokazali su kako njihovo srce kuca za nas” kazao je danas ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan koji je boravio u posjeti gradu na Limu.

Ambasador je istakao da podrška koju su poslali građani Crne Gore i Bijelog Polja uliva nadu u daljoj borbi  te da su test čovječnosti Bjelopoljci položili sa najvišom ocjenom.

“Koristim ovu priliku da se u ime svog naroda zahvalim, i moramo dići glavu i gledati u budućnost. Danas sam došao u Bijelo Polje sa svim institucijama Turske koji djeluju u Crnoj Gori da sagledamo mogućnosti investiranja i pomoći u cilju boljih dana i bolje saradnje koju ćemo imati u narednom periodu da bi svi zajedno išli ka boljoj budućnosti” istakao je ambassador Kalkavan.

On je istakao da se više organizacija poslalo pomoć iz Crne Gore te da je do sada poslato oko 130 tona pomoć.

 “Deset šlepera i deset aviona je pristiglo iz Crne Gore, a pomoć i dalje pristiže. Osim toga, poslato je oko million eura u novcu što je veliko, ako se uzme u obzir finansijsko stanje građana Crne Gore, koji su sa nama  možda podijelili i poslednji novac koji su imali na šta smo neizmjerno zahvalni. Takođe veliku zahvalnost dugujemo i spasiocima koji su među prvima stigli da spašavaju ugrožene ispod ruševina “ kazao je Kalkavan.

I predsjednik Petar Smolović je kazao da je sa delegacijom Turske imao sadržajne razgovore na teme ekonomske, kulturne , prosvjetne i zdravstvene  saradnje te zahvalio na razvojnoj pomoći koju turska agencija TIKA radi za Crnu Goru i Bijelo Polje.

“Iskoristiću ovu priliku da ambasadora upoznam sa činjenicom da je Crveni krst Bijelo Polje osnovan 1912 godine kada su bjesnili ratovi u svijetu i u to vrijeme glavni muftija Deljević i glavni paroh Načić osnovali su ovaj Crveni krst i već tada pokazali širinu multikulturalnosti i mi baštinimu tu tradiciju i veoma smo ponosni na to.  Na žalost desila se situacija kada je Crveni krst pokazao suštinu svoje sadržine i zato treba zajedno da pomognemo da se on dalje razvija i da bude most saradnje među državama, narodima, vjerama i religijama”kazao je Smolović.

Koordinator Crvenog krsta Mašan Živković je istakao da su za samo dva dana trajanja akcije 200 Bjelopoljaca  doniralo neku vrstu humanitarne pomoći. "

Bijelo Polje je kao mnogo puta do sada pokazalo da je grad humanosti I grad solidarnosti I da je Crveni krst zajedno sa opštinskim službama uvijek tu da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija” istakao je Živkovič.

U ime žena koje su pomogle u izradi pletenih predmeta za narod Turske zahvalila se na posjeti ambasodora i turske delegacije Mira Radovič.

 

Tekst I foto:Vanja Šabanović