Druženjem osnovaca i pjesnika u Kući Rista Ratkovića, obilježen Svjetski dan poezije

Povodom 21.marta-Međunarodnog dana poezije, u Kući Rista Ratkovića upriličeno je druženje mladih bjelopoljskih pjesnika sa osnovcima iz Sutivana.

Kemal Musić, direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije” kaže da je to tradicija svakog 21.marta, te da i samo ime Ustanove govori da su posvećeni poeziji, i da većinu njihovog  programa čini poezija.

“Tako smo i danas organizovali zajedno sa Osnovnom školom “9. maj” iz Sutivana jedan program,  u kojem će nastupiti đaci i dva pjesnika. Predstaviće se učenici šestih razreda  te  škole, pjesnikinja Snežana Bošković i pjesnik Edin Smailović. Takođe, ono što je posebno važno, jeste da se da prostor posebno mladim ljudima, dakle, nadolazećim snagama, tako da će i đaci ove osnovne škole govoriti stihove. Smatram da je to najbolji način da se obilježi ovaj važan dan”, istakao je Musić.

Za pjesnika Edina Smailovića  nema dileme da je najljepše druženje sa namlađima, a tako je, kaže, bilo i danas u Kući Rista Ratkovića. 

“Mislim da je u svakom vremenu najljepše druženje ono, koje može biti sa najmlađima. Na najmlađima svijet ostaje, njihove emocije, osjećaji i kazivanja su potpuno iskreni, za razliku od nas malo starijih, kod kojih ta iskrenost s godinama poprilično opada. Drago mi je što ćemo danas kazivati poeziju, a to je najbolji način da se obilježi Svjetski dan poezije, posebno u jednom ovakvom ambijentu kakva jeste Kuća poezije, i mislim da će to biti odista praznik poezije”, kazao je Smailović.

Mlada a već afirmisana pjesnikinja Snežana Bošković, svoje doživljaje, raspoloženje i osjećanja, kao i svaki  pjesnik, najradije iskazuje stihovima.

“Poezija je sve ono što ima ljepotu, mudrost, ritam i metriku. Ona zbližava ljude različitih kultura, generacija i nacija. Njeguje poštovanje različitosti i osjećaj jedinstva, što je ključno za stasavanje nove generacije mladih ljudi otvorenog uma i srca. U radovima mojih učenika mogu se prepoznati njihovi originalni stavovi, njihovo viđenje svijeta koji ih okružuje, dajući pečat kroz intimne priče o ljubavi, sreći, patnji, htjenjima. Cilj koji se želi postići obilježavanjem ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije jezičkim zajednicama širom svijeta”, poručila je Bošković, dodajući, da se na ovaj način želi i ohrabriti uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umjetnosti, kao i povratak usmenoj tradiciji recitala i promociji proučavanja poezije.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE