Monika Vujisić osvojila prvu nagradu 29. Bjelopoljskog slikarskog proljeća

Mlada slikarka Monika Vujisić osvojila je večeras prvu nagradu na 29. likovnom salonu Bjelopoljsko slikarsko proljeće“ tako je odlučio žiri u sastavu akademski slikari Aldemar Ibrahimović, Mladen Blažević i Irvin Masličić .

Žiri je odlučio da drugu nagradu dodijeli Ivani Smolović, treća nagrada prpala je Nejli Međedović, a specijalnu nagradu dodijelili su Saški Bojić.

Predsjednik žirija akdemski slikar Aldemar Ibrahimović je kazao da likovne poetike koje su zastupljene na ovogodišnjem slikarskom salonu kreću se po različitim stvaralačkim prostorima, od realnog do apstraktnog, ekspresivnog, nadrealnog pa sve do lirskih i ambijentalnih motiva koji karakterišu ovo podneblje.

„Ova zavičajna smotra koja traje više od četvrt vijeka, na najbolji način prikazuje umjetnička djela stvaralaca različitih generacija i različitog stepena likovnog ili nekog drugog obrazovanja, ali duboko i iskreno posvećeni likovnoj problematici , čarima i doživljajima koju nudi ova uzvišena ljudska djelatnost“ istakao je Ibrahimović i dodao da ovaj salon pruža publici mogućnost da sazna raskoš umjetničkih poetika i stilsku razuđenost autohtonih umjetničkih izraza koji čine važan i neizostavan prilog ukupnog sagladavanja složenog mozaika savremenog likovnog stvaralaštva u Crnoj Gori.

U ime organizatora prisutne je pozdravio i istoričar umjetnosti Zdravko Minić koji je istakao da je bjelopoljski slikarski salon osnovan sa ciljem doprinosa razvoja umjetnosti .

„Kao i da produžimo ono što je počelo davnim ilustracijama iz Miroslavljevog jevanđelja nastavljeno preko srednjovjekovnih zoografa pa sve do slikara Lazovića. Da smo u tome uspjeli svjedoči i impozantan broj akademskih slikara koje danas ima Bijelo Polje, a koji su svi bili učesnici ove naše izložbe“ kazao je Minić.

izložba je večeras okupila 18 umjetnika sa 29 likovnih radova koje je bjelopoljska publika imala priliku da pogleda, a pored akademskih slikara radove su slali i profesori, amaterski slikari, kao i đaci.

Program je vodila Vesna Šćekić, a muzički upotpunili učenici muzičke škole Adis Sijarić, gitara i Lazar Čuljković, harmonika.

Mnogobrojnu publiku pozdravio je i audio vizuelni umjetnik Rade Bulatović.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i Video:Vladimir Jelić