Bijelo Polje ne zaboravlja stradanje bugarskih đaka

Delegacije Opštine Bijelo Polje, koju su činili predsjednik Skupštine Opštine Ernad Suljević, predsjednik Opštine Petar Smolović i potpredsjednici Nermin Bećirović i Tufik Bojadžić, položila je danas vijence na spomenik “12 ruža”, u znak sjećanja na bugarske đake, koji su stradali prije 19 godina u saobraćajnoj nesreći u Gostunu.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je podsjetio na potresnu 2004. godinu, kada su bugarski đaci stradali vraćajući se sa ekskurzije i kazao je i da se danas sa velikom tugom Bjelopoljci prisjećaju tog tragičnog 4. aprila 2004. godine, te da dijele bol sa porodicama nastradale djece.

“Tog 4. aprila 2004. godine desila se velika tragedija, autobus sa bugarskim učenicima iz grada Svištova, koji se vraćao sa ekskurzije, doživio je saobraćajni udes u kanjonu rijeke Lim i tada je stradalo 12 maloljetnih učenika, a još mnogo njih je bilo povrijeđeno. I nakon 19 godina mi se sa dubokim emocijama sjećamo te noći i dana, kada su i brojni građani Bijelog Polja uskočili u nabujali Lim i rizikovali svoje živote da bi spasili tu djecu“, rekao je Smolović.

On je istakao da je ta velika tragedija ujedinila i produbila bratske i prijateljske odnose sa Republikom Bugarskom i gradom Svištovom.

“Taj nemili događaj dodatno je produbio prijateljstvo Crne Gore i Bugarske, Bijelog Polja i Svištova, od tada se mi posjećujemo, evociramo i gajimo uspomene na tu tragediju, sa željom da se nikada više ne ponovi takva saobraćajna nesreća“, poručio je predsjednik Smolović.

Sjenima na Spomeniku "12 ruža" danas su se poklonili opštinski funkcioneri, kao i brojni sugrađani.

 

Izvor: bijelopolje.co.me

Foto: Vladimir Jelić