Tončić: Stanje bezbjednosti u našoj opštini povoljno, bezbjednosna situacija stabilna

Stanje bezbjednosti u opštini Bijelo Polje u prošloj godini u kontinuitetu je bilo povoljno a bezbjednosna situacija stabilna, kazao je načelnik Centra bezbjednosti Bijelo Polje, Radovan Tončić, tokom skupštinskog zasjedanja, na kojem je jedna od tačaka dnevnog reda bila i Informacija o stanju bezbjednosti u našoj opštini tokom 2022. godine.

On je rekao da se rad pripadnika Centra bezbjednosti u tom periodu ogledao, prije svega, u postignutim rezultatima, koji su bili bolji nego tokom 2021. godine, te da su u svim aktivnostima postupali  u skladu sa zakonom.

„Prioriteti u našem radu bili su, prije svega, usmjereni na suzbijanje ulične prodaje narkotika, na preventivne, ali i represivne aktivnosti po pitanju poštovanja propisa zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a takođe, usmjereni smo bili najviše na maloljetna lica, odnosno osnovce i srednjoškolce. S tim u vezi, pravilno smo organizovali rad naših službenika, i, iz tog razloga, postigli određene rezultate“, naglasio je Tončić.

Načelnik Centra bezbjednosti je dalje kazao, da što se stanja kriminaliteta tiče, registrovano je 185 krivičnih djela, što je za 32 procenta manje u odnosu na isti period 2021. godine.

„Registrovano je 128 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, ili 37,5 odsto manje u odnosu na godinu ranije. Podnijeto je 175 krivičnih prijava protiv 183 lica. Nijesmo imali krivičnih djela ubistava, što je značajno i što je veoma bitan parametar za ocjenu stanja bezbjednosti na teritoriji opštine Bijelo Polje. Registrovano je i 19 drugih krivičnih djela, od čega 7 krivičnih djela teške tjelesne povrede, i 12 krivičnih djela lake tjelesne povrede“.

Tončić je naglasio da su se njihove prioritetne aktivnosti odnosile na suzbijanje ulične prodaje i krijumčarenja narkotika.

„U tom smislu podnijeto je 12 krivičnih prijava protiv 12 lica, a ostvarena je i 61 zapljena raznih  vrsta opojnih droga. Takođe, posebna pažnja bila je posvećena i mlađim kategorijama, gdje smo određenom broju osnovaca i srednjoškolaca kroz raznorazne radionice i predavanja pokušali da približimo ovu problematiku.

Osam maloljetnih lica učestvovalo je u krivičnim djelima, a i u tom smislu smo, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, organizovali niz predavanja kako bismo ukazali na problem vršnjačkog nasilja“, istakao je načelnik Centra bezbjednosti.

Kada je riječ o javnom redu i miru, Tončić je kazao da je ove godine bio povećan broj prekršaja u odnosu na prethodu godinu, ali, karakteristike tih prekršaja nijesu bile takvog obima i inteziteta da bi se mogla narušiti bezbjednost građana i izazvati neželjene posledice, te da se zbog toga i može konstatovati, da nije bilo narušavanja u nekom većem obimu.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE