Aktivnostima u okviru IPA projekta “Zajedničkom akcijom do boljih usluga” unaprijeđen kvalitet života djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju i Novom Pazaru

U okviru  IPA projekta  koji su  pod nazivom “Zajedničkom akcijom do boljih usluga” realizovali Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa” i Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba “Tahir Taša Delić” iz Novog Pazara, danas je u hotelu “Franca” organizovana završna pres konferencija, na kojoj su predstavljeni  rezultati postignuti tokom dvogodišnjeg trajanja projekta.

Tom prilikom Marko Dragaš, predstavnik Ministarstva evropskih poslova Crne Gore podsjetio je da je u okviru IPA 2 programa prekogranične saradnje Srbija i Crna Gora do sada  podržano 24 projekta, ukupne vrijednosti preko 6, 74 miliona eura iz oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama. “Pored toga ulagalo se u razvoj turističkih potencijala kroz valorizaciju  prirodnog i kulturnog nasleđa, a sve u cilju unapređivanja standarda i kvaliteta ljudi u programskom području. U narednom periodu se očekuje ugovaranje četiri preostala projekta iz trećeg poziva, tako da će direktan rezultat  ostvaren iz ovog IPA prekograničnog programa saradnje Srbija i Crna Gora biti ugovoreno ukupno 28 projekata”, naglasio je Dragaš.

Ensad Omerović, direktor Dnevnog centra “Tisa” kazao je da je cilj ovog  projekta bio poboljšanje kvaliteta života djece i mladih sa smetnjama u razvoju u obijema opštinama, te da su u protekle dvije godine realizovane skoro sve aktivnosti koje su bile predviđene projektom. “Ono što su posebna postignuća u ovom projektu jeste kompletno opremanje  Slane  sobe  u Dnevnom centru “Tisa” za naše korisnike, nabavka opreme za neurofidbek i biofidbek  i obuka osoblja za pružanje usluga u okviru oba centra, i u Bijelom Polju i u Novom Pazaru. Nabavili smo i opremu za proizvodnju svijeća i dekupaž radionice u Novom Pazaru, gdje su zaposleni iz Bijelog Polja pružili autorstvo i edukaciju kolegama iz Novog Pazara, i na taj način im pomogli da  uvedu  novu radno - okupacionu radionicu u okviru svog posla i svog djelovanja. Osim toga, smo pokrenuli smo i projekat za korisnike preko 27 godina, i kroz taj program  uključili 15 korisnika, organizovali smo rad  u drugoj smjeni i zaposlili dva stručna radnika, vozača i  njegovateljicu, koji su brinuli i radili sa korisnicima u drugoj smjeni”, kazao je Omerović. Ističe da su u okviru ovog projekta, osim za korisnike, dosta toga uradili i za njihove roditelje.

“ A to je, da su naši zaposleni prošli obuku za psiho- socijalnu podršku za roditelje, izvodeći dvanaest radionica za sve zainteresovane roditelje  naših korisnika”, istakao je, između ostalog Omerović.

Lejla Delić, iz Udruženja za pomoć  mentalno nedovoljno razvijenih osoba “Tahir Taša Delić”  iz Novog Pazara, podsjetila je, da je u okviru projekta kupljeno  i kombi vozilo za potrebe mobilnih  timova angažovanih u ruralnim područjima u opštini Novi Pazar, te da su  tokom protekle dvije  godine  sprovedene  opsežne kampanje u vezi projekta i njegove promocije, a organizovana su i dva kampa, jedan u Crnoj Gori a drugi  u Srbiji.

 

Inače, projekat “Zajedničkom akcijom do boljih usluga” završava se 31.maja, a podržan je od strane Evropske unije.

Novinarka:Tanja Dangubić

Foto:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE