Joksimović: U knjizi "Najteži dan u vojsci" sačuvao sam od zaborava ljude i priče

Knjiga " Najteži dan u vojsci",autora Miladina Mikija Joksimovića,promivisana je večeras u Centru za kulturu . Knjiga lakoćom svoje naracije oslikava ljudske zgode, ali i izgubljene ideale uz neizostavni humor za kojim autor vrlo rado poseže.

Govoreći o djelu profesor i književnik Vlastimir Zejak istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da govori o djelu Miladina Joksimovića koji uspješno koristi naivnost svojih aktera kako bi na vješt način priču prepričao i prilagodio čitaocima tako da im ona bude zanimljiva. ,,Ove nove Miladinove priče pisane su skladnim i razumljivim stilom i odgovaraju svima bez obzira na nivo obrazovanja. Autoru je bio cilj da sagovornika nasmije i da priču otrgne od zaborava,“ naveo je Zejak.

On je dodao i da su priče pune autorovih dopuna koje čine da priča bude interesantnija i spremna za zasmijavanje budućih čitalaca.

Prof. Milena Joksimović istakla je da knjiga konstantno vraća osnovama ljudske prirode kao i esencijalnim vrijednostima na kojima počiva jedno društvo i njegovo najznačajnije tkivo – porodica. ,,Joksimović u svom kratkom i konciznom književnom zamahu skida prašinu sa davno zaboravljenih običaja, moralnih, porodičnih i prijateljskih postulata, ali istovremeno dotiče i pojedine teme poput ženidbe, odnosa tašte i zeta, kumstvo, popravljanje nedovoljnih ocjena, koje su podjednako savremene koliko su i univerzalne, ili bolje rečeno- vanvremenske. Međutim, ne mogu a da ne istaknem glavni sloj ovog književnog mozaika, koji je ujedno i početni i završni, a koji svakoj od priča u djelu daje prepoznatljivu notu ovog, sada već i svestranog književnika – humor,“ istakla je Joksimović.

Autor knjige, Miladin- Miki Joksimović zahvalio se prisutnoj publici i učesnicima, dodajući da bi se ono čime se on bavi moglo prije moglo nazvati zapisivanjem nego pisanjem. ,,Ovo je zapisivanje, nije pisanje. Zapisivanje priča o ljudima i događajima. Nešto što se jednom u životu desi, što se više ne može ponoviti. Želio sam da sačuvam od zaborava ljude i priče, posebno u današnjem vremenu kada se sve manje čita i kada se sve manje čuje dobra priča“ , kazao je Joksimović

Program je upotpunio guslar Radovan R. Radović. Moderatorka je bila Sanja Bubanja, dok su priče čitali glumci Bjelopoljskog pozorišta: Peđa Vukojević, Momo Miladinović i Vlado Tomović.

Autorka i foto: Magdalena Smolović

 

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE