Za ruralni i održivi razvoj 150 hiljada eura, najveće interesovanje za plastenike i nabavku vozila za transport (video)

Za unapređenje ruralnog i održivog razvoja ove godine  iz opštinskog budžeta izdvojeno je 150 hiljada eura, a sredstva će  biti iskorišćena kroz osam podsticajnih mjera, saopštio je Armin Sijarić, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Gostujući u emisiji “O selu i poljoprivredi” Radija Bijelo Polje, Sijarić je kazao da našu opštinu čini veliki broj sela u kojima živi polovina od ukupnog broja stanovnika, što zahtijeva dodatnu brigu i ulaganje.

Primjetan je odliv stanovništva sa tog područja, tako da na ovaj način pokušavamo da zaustavimo ili usporiimo taj trend. Ove godine je  na Skupštini Opštine koja je održana 17.jula, usvojen Program mjera za ruralni i održivi razvoj koji iznosi 150 hiljada eura, koncipiran je kroz osam podsticajnih mjera, a jedna od tih mjera, koja je, za sada jedina i zatvorena,  je  Podsticaj proizvodnji, preradi i transport voća i povrća. Primijetili smo da je tokom cijele godine potreba za svježim i kvalitetnim proizvodima prisutna a naši poljoprivrednici nemaju adekvatna vozila kako bi tu robu dostavljali krajnim korisnicima na primorju i ostalom području Crne Gore, pa smo ove godine odlučili da im pomognemo  kupovinu vozila sa rashladnim uređajima. Za tu mjeru je izdvojeno osam hiljada eura, a podrška je bila u maksimalnom iznosu od 1.500 eura. Za tu mjeru je vladalo veliko interesovanje i morali smo da je zatvorimo, a svi aplikanti, njih devet, dobili su podršku, tako da možemo reći da je ova mjere realizovana u stoprocentnom iznosu”, naglašava Sijarić.

On je podsjetio da je najviše novca ove godine izdvojeno za podršku povrtarskoj proizvodnji u zaštićenim prostorima, 50.000 eura, a 22 plastenika povrišne 100 m2, sa kompletnom pratećom opremom, narednih dana biće podijeljeni krajnjim korisnicima. Takođe, kazao je i da su mjesnim zajednicima i poljoprivrednicima na raspolaganju i podsticajne mjere za razvoj seoske infrastrukture, promociju i edukaciju iz oblasti ruralnog i održivog razvoja, podršku investicijama u izgradnji eksploatacionih bunara, održivo korišćenje riječnih tokova, zaštitu i unapređenje životne sredine, ublažavanje i smanjenje uticaja prirodnih hazarda, a mogu konkurisati do kraja novembra.

Repriza emisije “O  selu i poljoprivredi ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Rabrenović

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo