Otvorena izložba slika “Ispričaću ti priču”, autorke Hane Mirkov

Izložba slika pod nazivom ''Ispričaću ti priču'', akademske slikarke Hane Mirkov iz Tivta, otvorena je večeras  u galeriji Centra za kulturu.

Otvarajući izložbu pisac, dramaturg i reditelj Obrad Nenezić između ostalog je kazao je, “da  je ovo još jedna izložba nevjerstvu čovjeka, kao što je čovjek nevjeran čovječanstvu, i to više nije još jedna ispričana priča, nego nedoživljena. Imate eksluzivnu priliku da doživite svoju priču, priču Hane Mirkov, večeras u Bijelom Polju a sjutra ko zna gdje, na njihovu radost”.

Opus ove izložbe predstavlja dvadesetak slika akril na platnu, i nekoliko crteža, kazala je autorka, ističuči da je svojim radovima željela da ispriča davno ispričanu priču, a to su bajke i legende o Bokokotorskoj.

“Negdje sam u istraživanju naišla na knjigu “Antiki fagot” Maša Čekića, i dok sam čitala tu knjigu, priče su samo počele da izlaze iz te knjige, i pokušala sam da to sve realizujem na platnu. Onako, kada vidite te slike možete da prepoznate more, primorje i neke značajne kuće, građevine, ljude koji igraju značajne uloge u tim pričama. Znači, svaka slika je drugačija na svoj način, i vuče vas da uđete u nju kao u neku maštovitu bajku, i da se prepustite tome. Svaka je magična na svoj način i nijedna nije ista”, istakla je Mirkov.

Hana Mirkov rođena je 18. decembra 1989. godine u Splitu. Srednju likovnu školu završila je na Cetinju 2008. godine, gdje je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti 2013.godine. Apsolventkinja je postdiplomskih studija na Akademiji lijepih umjetnosti u Bariju (Italija). Iza sebe ima brojne  samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu, kao i na desetine učešća na likovnim kolonijama u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2012. godine. Dobitnica je nagrada i priznanja za svoj rad.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić