“Nobelovci” premijerno u Centru za kulturu 2.oktobra

Premijera predstave "Nobelovci", čiji tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić, održaće se 2. oktobra u Centru za kulturu, sa početkom u 20 časova.

Reditelj Obrad Nenezić govoreći o predstavi, kaže da se “Nobelovci” tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni ali i nadčovjek - android ili ginoid. “Kad sam pisao ,”Nobelovce” širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama, jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i nečovjeka, ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja koja se suprotstavlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka”, kazao je reditelj Obrad Nenezić.

Predstavom ”Nobelovci” Bjelopoljsko pozorište otvara novu sezonu i želi da nastavi sa kontinuiranom profesionalnom produkcijom, doprinoseći  i  težeći dobijanju zasluženog profesionalnog statusa. Bjelopoljsko pozorište djeluje kao producentsko, ali, nameće se potreba za njegovom profesonalizacijom, jer iza sebe ima bogatu stogodišnju tradiciju i zavidan broj svojih uspješnih profesionalnih projekata, te je stoga prirodno, a i neophodno, da sjever Crne Gore ima profesionalnu scenu, a grad koji to zaslužuje je svakako Bijelo Polje”, kazao je producent Jasmin Ćorović. Uvjeren je, dodaje Ćorović, da će “Nobelovci” biti predastava koja će imati dug vijek trajanja, i koju će publika rado  gledati širom Crne Gore i regiona.

Jedna od glavnih uloga u predstavi povjerena je Omaru Bajramspahiću, kome nije prvi put da radi sa rediteljem Nenezićem.

“Nije mi prvi put da radim sa Obradom, a do ovog, i kao što će doći do narednih zajedničkih procesa došlo je iz razloga što on poštuje glumca, insistira na glumačkom odnosu i daje glumcu slobodu kreiranja i stvaranja lika. Još ako uz to radite sa veoma talentovanom i ostvarenom ekipom motiv je više”, kaže glumac Omar Bajramspahić. Dodaje, kako je siguran, i da su “Nobelovci” veliki  korak ka nečemu višem u estetskom i poetskom smislu.

I za Moamera Kasumovića, rad na ovoj predstavi bio je izazovan, ali istovremeno nagrađujući, “jer smo zajedno istraživali duboke teme i emocije koje likovi prolaze.”

“Nominacija za Nobelovu nagradu je velika stvar, ali mislim da je veća stvar od toga što se ovakav tim okupio u Bjelopoljskom pozorištu da napravi predstavu koja je vrijedna pažnje”, kazao je glumac Jovan Dabović.  

Glumac Petar Novaković  kaže da je na ovom komadu radio i prije desetak godina,te da je jedini iz ekipe u ovoj novoj inscenaciji, zbog čega  osjeća i veliku odgovornost i obavezu prema djelu i piscu. “A posebno prema publici, iz razloga što je ova drama najavila mnogo okolnosti u kojima smo, kao društvo, ogrezli i robujemo im. Vjerujem da je naš cilj da humorom dokažemo ljudsku superiornost nad temom i da će nakon ove predstave život biti lakši i ljepši, barem u našem i vašem doživljaju”, istakao je Novaković.

Jedna od glavnih glumica, Slađana Merdović ističe da je tokom rada na predstavi vladala posebno lijepa, stvaralačka energija. “Koja će, vjerujem,  kulminirati na njenom premijermom izvođenju. Uloga influenserke Margo za mene je bila izazov jer do sada nijesam tumačila ni sličan lik. Izazovi nam iznova i iznova dokazuju da uvijek možemo više od onoga što mislimo da možemo”, ističe Merdović.

Scenograf Milivoje Mićo Kovačević vjeruje, da su scenografska rješenja,  koja su po prvi put na ovakav način postavili u Bjelopoljskom pozorištu takva, da vrlo kompatibilno i sugestivno prate sjajan tekst i sjajnu glumu u ovoj izuzetnoj predstavi. “Intenzivno smo radili punih 3 mjeseca na idejnom rješenju određenh djelova scenografije, dogovarali, usklađivali, dopunjavali, i u konačnom, dobili ono što smo i željeli:jedan moderan ,multimedijalan i sasvim sigurno, gledaocu prijatan ali i iznenađujući scenografski dekor”, naglasio je Kovačević.

Muziku u predstavi “Nobelovci” potpisuje Slobodanka Bobana Dabović Đurić, koja kaže da je bila velika satisfakcija komponovati muziku za invetivnu i autentičnu predstavu kakva je ova.

“Beskrajno inspirativna i duhovita drama “Nobelovci” nas uvodi u specifičan svijet jednog intelektualca. Bila je velika satisfakcija komponovati muziku za invetivnu i autentičnu predstavu kakva je ova”, naglašava Dabović Đurić.

U predstavi igraju Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković, Slađana Merdović, scenografiju je radio Milivoje Mićo Kovačević, muziku Slobodanka Bobana Dabović Đurić,  producenti predstave su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović, majstor svijetla Vlado Tomović, DJ miks i ton Beli Bekan Sadiković, inspicijent Aleksandar Srdanović, scenski majstor Jugoslav Stanić.

Saopštenje i foto: JU Centar za djelatnosti kulture ”Vojislav Bulatović Strunjo”

Tekst uredila: Tanja Dangubić