Otvorena izložba slika Sofije Rakidžić

Izložba slika ''Napreci'', akademske slikarke Sofije Rakidžić iz Beograda, otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Na oko dvadeset radova većih i manjih formata, predstavljeni su sakralni motivi, koje kako je sama umjetnica kazala, bira radeći na restauraciji manastirskih slika i ikona.

“Po struci sam konzervator i restaurator i upravo putujući i radeći u mnogim manastirima, fotografišem okolinu, koja me fascinira” kazala je Rakidžić.

Koristeći tehniku uljanog pastela na papiru, umjetnica prikazuje predjele koji su dio identiteta srednjevjekovnih manastira i njihove okoline.

“Motivi koji se nalaze na mojim slikama su pejzaži koji se nalaze oko manastira i nekako su prikriveni i trudim se da taj žanr koji koristim bude asocijativna apstrakcija, da bude na granici nekog pejzaža koji je vrlo konkretna tema i apstrakcije sa druge strane” kazala je Rakidžić.

Izložbu je otvorio glumac Petar Novaković, dok su u muzičkom dijelu programa učestvovali učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Said Mekić, klavir, u klasi Milene Đurović i Adam Kalić, klavir, u klasi Jasmile Hot.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović