Od dječje igre do programiranja (video)

Tim iz Srednje elektro – ekonomske škole osvojio je ove godine prvo mjesto na takmičenju programiranja Cortex Akademije, a lider pobjedničkog tima bio je Arman Omerović, učenik trećeg razreda na smjeru Elektrotehničar za razvoj web i mobilnih aplikacija. On je u emisiji „Kreativci“ Radija Bijelo Polje, govorio o tom takmičenu, ali i programiranju uopšte.

„Prošle godine smo imali dva tima iz Bijelog Polja. Osvojili smo prvo i treće mjesto. Ove godine smo malo drugačije radili, timovi su bili izmiješani, nije više bilo po gradovima. Na kraju smo imali priliku da radimo petnaestodnevni zadatak na jednoj ketering službi“, rekao je Arman. Kako objašnjava, prvi kurs na Cortex Akademiji se sastoji od učenja osnova programskog jezika pomoću koga se kasnije radi napredniji dio, kao što je frame work (koji se bazira na tom programskom jeziku). Nakon toga, i završena dva eliminaciona testa, učenici pohađaju praksu u firmama iz Podgorice.

„Spremamo se za još jedan ciklus Cortex Akademije i za još jedan ciklus Mtel app konkursa gdje sami razvijamo aplikaciju i možemo da lansiramo svoju ideju“, ispričao  je Arman.

Interesovanje za programiranje se kod Armana probudilo još od pete godine, kada je počeo da koristi računar. Kako kaže, tada je sve bila igra. Želio je da sam kreira igre i to je ga dovelo do web development-a, gdje se razvijaju web sajtovi koji pomažu ljudima i biznisima.Kad god ima slobodnog vremena koristi ga za programiranje, pa tako planira i nakon srednje škole da nastavi učenje u tom pravcu.

„Većina predmeta u srednjoj školi, na mom smjeru je stručnog tipa. Tako da tu mogu da se nauče osnovi programiranja, ali za usavršavanje je potrebno dosta rada kod kuće“, istakao je Arman.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Danijela Radović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević