Idrizović: „I u nauci tražim nešto umjetničko“ (video)

Tarik Idrizović je odličan učenik Gimnazije “Miloje Dobrašinović”, bavi se pisanjem i besjedništvom, a pored toga, ima  i veliko interesovanje za nauku. Počeo je da piše još u osnovnoj školi, kada se i prvi put susreo  sa književnošću.

„U gimnaziji se kristališe  taj stil. Ja sam ga u osnovnoj već imao, u smislu stila pisanja, ali u gimnaziji to nekako profesori prepoznaju“, rekao je Tarik u emisiji “Kreativci” Radija Bijelo Polje i dodao da se besjedništvom počeo baviti u prvom razredu srednje škole.

Postigao je značajne rezultate u oblasti besjedništva i pisanja. Izdvojio je Internacionalnu Kulturnu Asocijaciju (IKA) gdje je osvojio drugo mjesto sa pričom „Ko je ukrao moje parče sira“, opštinsku smotru besjedništva gdje je osvojio takođe drugo mjesto kazivajući odlomke iz Selimovićeve knjige „Za i protiv Vuka“, a istom će se predstaviti i na državnoj smotri besjedništva, koja će se uskoro održati u Nikšiću.

Svoje književne uspjehe započeo je na Festivalu fantastične književnosti “Refestikon”, u čijim izdanjima se našlo njegovih sedam priča.

Tarik se bavi i naukom a kako kaže, i za to se interesovanje najviše budilo početkom gimnazije. „Ja opet i u nauci tražim nešto umjetničko, odnosno, nešto što je meni blisko. Ali, to sam samo u hemiji uspio da pronađem“, istakao je Tarik.

I u toj oblasti niže uspjehe. Ističe učešće na školama nauke, u organizaciji Fondacije za promovisanje nauke (PRONA), odbranio je naučno istraživačku tezu „Ljekovi – mali molekuli na velikom zadatku“ pod mentorstvom prof. dr Miljana Bigovića, pohađao je praktikum hemije gdje je radio eksperimentalne vježbe, u laboratoriji za organsku sintezu radio je sintezu aspirina, na Start-up takmičenju Omladinskog inovacionog kampa sa ekipom je osvojio treće mjesto sa temom „Gorivo budućnosti“, a polaznik je i Interkulturalnog kampa u organizaciji NVO CGO.

„Meni je nekako i nauka i umjetnost i pisanje i književnost, sve mi je to nekako jednako privlačno. Ali, ajde da kažem , nažalost živimo u društvu, odnosno u periodu kad je važno voditi računa i o toj egzistenciji i kasnije o izboru profesije, šta zahtijeva tržište. I dobro je nama svima jasno koliko je umjetnost slabo tražena na samom tržištu, pa ja nekako u tom pravcu razmišljam. Nekako, ne vodim se samo tom ljubavlju, strašću, već moram razmišljati i u tom suprotnom pravcu“, poručio  je Tarik.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Danijela Radović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević