Srednjoškolci i njihovi profesori danas donirali krv

Učenici i profesori Srednje stručne  škole  u saradnji sa NVO “Kan”, opštinskim Crvenim krstom i Klubom dobrovoljnimh davalaca krvi, darivali su danas krv na odjeljenju transfuzilogije Opšte bolnice. Akcija je organizovana pod nazivom "Pruži ruku za život, daruj krv”, kazao je profesor Nikola Simović.

“Od 2017. godine organizuju se ove akcije, i ovo je osma  po redu. Akciji se odazvalo dvadeset učenika Srednje strručne škole i dva profesora. Kao organizatori smo zadovoljni akcijom i ponosni na naše učenike što su pokazali humanost”, kazao je Simović.

Srednjoškolka Milja Joksimović srećna je što je imala priliku da daruju svoju krv, jer na taj način, kako ističe, pomaže i osnažuje zajednicu. 

„Istovremeno, mi mladi se učimo humanosti a human čovjek je dobar čovjek. Kada darujemo krv nekome čak i darujemo život, pomažemo mu da nastavi bolju budućnost“, istakla je Joksimović, i pozvala  sve mlade ljude da postanu dobrovoljni davaoci krvi,  jer,  kako je poručila, dobra djela čine ljude srećnim.

Da daruje krvi, nijednog trenutka nije se dvoumila ni Nađa Jelić.

 “Pozivu sam se vrlo rado odazvala, a moj podsticaj da dam krv jeste  činjenica da je krv nezamjenljiv lijek,  da se ne može proizvesti,  i  da su davaoci jedini izvor tog lijeka. Sad već naš kućni prijatelj, koji je spasao mog brata na rođenju, darujući mu krv i život, bio mi je poticaj da i ja dam krv, i učinim isto. Apelovala bih na sve građane, one koji su u mogućnosti, koji ispunjavaju određene uslove i ukoliko su u prilici, a daruju krv”, poručila je Jelić. 

Koordinator u opštinskom Crvenom krstu, Mašan Živković, pohvalio je humanost srednjoškolaca i njihovih profesora, i zahvalio NVO “Kan” na odzivu današnjoj akciji.

„Koristim priliku da se zahvalim organizatorima na današnjoj akciji i svima koji su darivali krv, tečnost koja život znači, i da pozovem sve druge  da i u narednom periodu podržavaju naše akcije. Crveni krst će i u narednom periodu biti tu da pordži svaku akciju davalaštva krvi“, kazao je Živković, dodajući da će u narednom periodu biti organizovana predavanja na temu dobrovoljnog davalaštva krvi.

„Tako da još jednom, posebnu zahvalnost dugujem ovim mladim ljudima koji su danas donirali krv, kako bi se obezbijedile sigurne količine krvi za sve one kojima je ona potrebna“, naglasio je Živković.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić