Martinović: “Nastavljamo misiju očuvanja tradicionalne muzike” (video)

U cilju očuvanja muzičke tradicije i njegovanja narodne pjesme, nevladina organizacija „Muzička baština“ i ove godine organizovaće Veče sevdaha koji će se održati u ponedjeljak 11. decembra u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Profesor muzike i organizator manifestacije, Almir Martinović u emisiji „Start Art”  Radija Bijelo Polje je istakao da njegova misija kada je sevdalinka i stara izvorna muzika i dalje traje, a tako će biti, dodao je, sve dok je talentovane omladine koji vole taj muzički pravac.

“Bijelo Polje je grad sa izuzetno talentovanom omladinom koja i nema baš previše prilika da pokaže svoj talenat, zato “Muzička baština” uz pomoć prijatelja, muzičara, kojima se ovom prilikom zahvaljujem na nesebičnom radu sa djecom i učesnicima, nastoji da omogući tim mladim ljudima da prikažu i pokažu šta znaju. Osim toga, na ovaj način nastavljamo misiju očuvanja tradicionalne muzike, misiju koju smo započeli još 2013. godine, kada smo i osnovali nevladinu organizaciju ’Muzička baština’, čuvajući brižljivo ljepotu narodnog melosa”.

On je kazao da je edukacija mladih naraštaja o našem muzičkom nasljeđu veoma važna, jer kako je kazao, na taj način se i čuva muzička tradicija  svog, ali i drugih naroda koji žive u Crnoj Gori.

“Tradicionalna izvorna pjesma ima dušu, šalje poruku ljubavi i zajedništva i uči nas istoriji našeg naroda. Na ovaj način, takođe otržemo od zaborava pojedine melodije, a tako će bit i u ponedjeljak kada će sedam članova orkestra i 16 učesnika donijeti i predstaviti publici malo zahtjevnije pjesme, odnosno pjesme koje se polako zaboravljaju” istakao je Martinović.

Profesor Martinović godinama predano radi na muzičkom opismenjavanju djece i omladine u Bijelom Polju, a njegova ljubav prema muzici, harmonici i izvornim pjesmama, podstakla ga je na niz projekata, preko kojih afirmiše mlade da se okrenu kvalitetnim melodijama, a sve u cilju očuvanja muzičke tradicije i njegovanja narodne pjesme.

Međutim, kako je kazao, ove godine izostao je Festival izvorne muzike, zbog finansijskih izdataka, ali ovaj zaljubljenik u muziku i lijepu pjesmu obećava da će i ubuduće raditi na organizovanju pa tako najavljuje i koncerte izvornih pjesama iz zemalja okruženja.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE