Za sestre Leković muzički susreti, nastupi i takmičenja samo su podstrek da vrjednije rade i savladavaju tehnike sviranja (video)

Jedanaestogodišnja Kalina i njena devetogodišnja sestra Itana ne razlikuju se mnogo od svojih vršnjaka. Vole školu, drugare, porodicu i uživaju u svom slobodnom vremenu kada, kako kažu, uglavnom slušaju muziku.

Ono što ih razlikuje od druge djece je to što su Kalina i Itana talentovane violinistkinja i flautistkinja, koje su već osvojile nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i što su među najtalentovanijim učenicima Muzičke škole u Bijelom Polju.

Gostujući u emisiji “Muzički talenti” Radija Bijelo Polje, sestre Leković su ispričale zašto su odlučile da sviraju instrumente koje su odabrale i kako usklađuju školske obaveze sa svakodnevnim vježbanjem na violini i flauti.

Kalina je svoj talenat za muziku pokazala veoma rano te je već od drugog razreda počela da poghađa časove violine. Svoj talenat je i pokazala na međunarodnom takmičenju prije dvije godine kada je donijela srebrnu medalju.

“Nakon završetka prvog razreda, kada je trebalo da odaberem instrument, odlučila sam se za violinu i nisam se pokajala. Sviđao mi se taj njen zvuk, voljela sam da naučim da sviram i od tada vježbam u klasi profesorice Ande Dizdarević” kazala je Kalina.

Mlađa sestra se odlučila za flautu i već se uveliko sprema za nastupe na međunarodnim i državnim takmičenjima.

“Ja sam u četvrtom razredu muzičke škole i pohađam časove flaute u klasi profesorice Slađane Furundžić. Volim flautu tako da mi nije bilo teško da sviram i ako je to duvački instrument” kazala je Itana.

Za ove mlade umjetnice muzički susreti nastupi i takmičenja samo su podstrek da vrjednije rade i savladavaju tehnike sviranja. No, takmičenja i nastupi tek predstoje, tako da će se već za manje od dva mjeseca održavati kako državni, tako i međunarodni susreti, pa se nadaju da će ove godine postići dobre plasmane.  

“Na takmičenjima su velike konkurencije, koje se od nas niko ne plaši i na početku, ako se trema i pojavi, ubrzo nestane jer, razmišljam o onome što treba da odsviram, da to uradim onako kako sam navježbala” kazala je Kalina i istakla da je ipak na tim susretima najzanimljivije druženje.

Ova skromna jedanaestogodišnjakinja je istakla da i pored obaveza u muzičkoj i u osnovnoj školi “Risto Ratković” gdje pohađa takođe šesti razred, ima mnogo obaveza, ali, kako je kazala, završi sve na vrijeme i nađe vremena da u slobodnom vremenu sluša muziku koju želi, obično su to klasične kompozicije, a nerijetko zajedno sa sestrom Itanom odsvira i po neki duet.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto I video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audi obrada: Sanida Kajević