Prigodnim programom u Centru za kulturu i simboličnim puštanjem balona, u Bijelom Polju obilježen Međunarodni dan djece oboljele od raka

Međunarodni dan djece oboljele od raka - 15. februar, obilježen je večeras u Centru za kulturu prigodnim programom, u organizaciji nevladinog udruženja "Zagrli srcem Martin i Andrija''.

Program podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti uz poruku “Pobijedio sam ja, pobijedićeš i ti”, održan je uz učešće KUD-a Tekstilac, plesne škole ”Step by step”, djece programa “Bijelo Polje u ritmu Evrope”, Asje Džogović, Iris Leković, Snežane Bošković, mališana Dječjeg vrtića "Dušo Basekić”i animitora.

Humanitarno veče okupilo je i veliki broj sugrađana, čime su Bjelopoljci još jednom pokazali svoju humanist, pružajući na taj način ruku podrške ne samo djeci koja biju bitku sa opakom bolešću, nego i njihovim roditeljima.

Ivana Šćekić, koordinatorka Udruženja "Zagerli srcem Martin i Andrija” kazala je obraćajuće se prisutnima, da je to dokaz da Udruženje ide pravim putem i da radi ono zbog čega je i osnovano.

“Naše udrženje datira od prije pet godina kada smo počeli sa pet-šest članova, a sada je ta brojka porasla na 85, što znači da nisu samo roditelji i djeca oboljela od kancera sa nama, nego su tu i ljudi koji prepoznaju naš rad i podržavaju ono što radimo. Kada smo krenuli u ovu priču jedini razlog je bio da sugerišemo, ukažemo i da pokušamo da osvijestimo javnost i sve nas, koliko je ova bolest opaka i teška ne samo za dijete koje se u tom trenutku bori, nego i za njegove roditelje ali, i za čitavo društvo. Sa njima i uz njih stojimo kao podrška, prije svega kao ruka pružena za prijateljstvo, za razgovor, druženje… Naravno, stojimo i za njihove osmjehe koji su nama ogromna nada za bolje sjutra. Prošlogodišnji borci večeras su pobjednici. Prošle godine smo puštali balone za njihovo izlječenje a večeras, oni su tu sa nama”, istakla je Šćekić, dodajući da su im osmjesi i zagrljaji djece i njihovo izlječenje, najveći poklon. “To je i za nas putokaz da smo u pravu za sve ono što radimo”, poručila je Šćekić.

Dijana Jelenić, jedna od osnivača udruženja "Zagrli srcem Martin i Andrija" kaže da je u ovu priču ušla svim srcem, kako bi ona i Ivana pomogle djeci koja se bore sa karcinomom. “Humanitarno veče je održano i u Danilovgradu pred Novu godinu, u februaru organizujemo humanitarno veče u Bijelom Polju, a večerašnji program je mali znak pažnje za djecu koja se bore sa ovom bolešću.

Godišnje pomognemo oko 40 djece, ima izliječene djece ali nažalost, i one djece koja tek kreću u ovu borbu. Svakodnevno čujemo za nekog i mi smo tu kao udruženje da im pomognemo, ali nažalost, taj broj raste iz dana u dan”, istakla je Jelenić. Karavan ljubavi i podrške sa djecom oboljelih od malignih bolesti iz svih crnogorskih gradova danas je iz Danilovgrada, gdje su na gradskom trgu puštani baloni, stigao u Bijelo Polje, gdje su djeca prisustvovala humanitarnoj večeri u Centru za kulturu, a nakon toga u gradskom parku simbolično puštala balone.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić