Održana komemorativna sjednica povodom smrti Jusufa-Juke Kasumovića (video)

Komemorativna sjednica povodom smrti profesora  Jusufa-Juke Kasumovića, dugogodišnjeg sportskog i prosvjetnog radnika, održana je danas u sali Skupštine Opštine, u organizaciji Fudbalskog kluba „Jedinstvo“, i kolektiva i menadžmenta Gimnazije „Miloje Dobrašinović“.  

Minutom ćutanja, veliki broj kolega, prijatelja i sugrađana oprostio se od istaknutog sportskog i prosvjetnog radnika, a potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je kazao da je Jusuf Kasumović svojim životom, radom i djelom, obilježio živote velikog broja  sugrađana.

,,O životu uvaženog profesora Juke Kasumovića imalo bi dosta toga da se kaže. Iako je živio tiho i skromno, ostavio je veliki trag, kako u sportu i svom „Jedinstvu“ koje  je iznad svega volio, tako i u poslu prosvjetnog radnika čuvene bjelopoljske  Gimnazije, gdje je ispratio generacije Bjelopoljaca. Svojim predanim radom i gospodskim odnosom utkao je sebe u život i sjećanja svakog od nas. Imao sam privilegiju da učim život od profesora Juke Kasumovića, a kasnije i da sarađujem sa njim kao član Skupštine FK Jedinstvo, gdje je davao nemjerljiv doprinos razvoju našeg kluba. Bio mi je profesor u gimnaziji, a u mnogim situacijama se odnosio kao roditelj i vrhunski pedagog , koji je imao velikog uticaja na naše školovanje, odrastanje i sazrijevanje“, kazao je, između ostalog Bećirović i dodao da će profesor Kasumović ostati upamćen prije svega kao odličan fudbaler FK Jedinstvo. ,,Veoma rano je počeo da igra za prvi tim, a bio je član i omladinske ekipe Jugoslavije. Tokom svog školovanja nastupao je i za FK Budućnost. Ipak, najupečatljivi trag je ostavio kao dugogodišnji trener, gdje je vodio selekcije pionira, omladinaca i seniora FK Jedinstvo. Bio je jedan od najuspješniojih trenera kojeg će pamtiti generacije fudbalera koje su prošle kroz naš klub, učeći od njega vještinu fudbala, ali životne lekcije“, istakao je Bećirović.

Profesor Bedo Kasumović  je kazao da je Jusuf Kasumović još od djetinjstva pokazivao sklonost i ljubav prema sportu, naročito fudbalu, što će se kasnije dokazati i  kroz izvanredne rezultate koje je postizao. ,,Nije ga bilo teško zapaziti. Njegov nesporni talenat nije mogao ostati nezapažen. Vrlo mlad sa nepunih 18 godina, debituje za FK Jedinstvo i postiže zapažene rezultate. Pohvala i interesovanja za njegovu igru bilo je sve više. Radan iznad svega, besprekorno stručan, posvećen nastavi do fanatizma kako prvog, tako i onog dana kada je ostavio dnevnik.  Bila je čast i privilegija prisustvovati njegovim časovima. Nije me sramota reći da sam,  posjećujući njegove časove, dosta toga naučio od njega. Iako je mnogo godina bio prvi trener FK Jedinstvo, nikada nije zapostavio ni školske sekcije sa kojima je dostojno predstavljao školu“, kazao je Kasumović.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto i video: Vladimir Jelić