Održana promocija knjiga dr Mihaila Zečevića

U Kući Rista Ratkovića večeras su promovisane knjige ,,Prilozi za teoriju groteske“ I i II, autora dr Mihaila Zečevića. Riječ je o stručnim studijama u kojima se obrađuje fenomen groteske u književnosti kod naših domaćih pisaca.

Autor naglašava da je prva knjiga usmjerena na djela Miodraga Bulatovića koji je tipično groteskni pisac. ,,U prvoj knjizi sam se bazirao na Miodraga Bulatovića, tačnije na njegova tri poslednja djela, to jest završnu fazu stvaralaštva. U drugoj knjizi je urađena komparativna analiza – sličnosti i razlike i strukturiranju grotesknog teksta kod pisaca koji su stvarali groteskno uobličena književna djela. U drugoj knjizi je napravljena komparativna analiza između groteske kod Miodraga Bulatovića, Borislava Pekića i Milorada Pavića“, kazao je Zečević, naglašavajući da su za prvu knjigu u fokusu bila djela: ,,Ljudi sa četiri prsta“, ,,Peti prst“ i ,,Gullo Gullo“. ,,U poslednjoj stvaralačkoj fazi Bulatović je napisao tri romana za koja možemo reći da su potpuno različita od njegovih prethodnih djela.

U ovim djelima pronalazimo grotesku koja do tada nije postojala u našoj književnosti. To je groteska koja je uobličena od najsitnijih detalja, od nivoa rečenice do nivoa cjelokupne strukture romana. Bulatović uvodi groteskne likove, predmete, biljke, životinje, čak kroz grotesku uspijeva da postavi i neka egzistencijalna pitanja“, ističe Zečević, napominjući da je Miodrag Bulatović pisac kojem se mora posvetiti više pažnje, budući da je riječ o jednom od najprevođenijih i najčitanijih pisaca sa ovih prostora koji je bio vizionar i koji je smjelo pisao o mnogim važnim temama.

Pored autora, na promociji su govorili profesor Radoman Čečović i Edin Smailović.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić