NVO Novi poredak realizuje novi projekat "Sačuvaj životnu sredinu-uloži u budućnost”

NVO Novi poredak realizuje novi projekat ,,Sačuvaj životnu sredinu- Uloži u budućnost” čiji je cilj očuvanje životne sredine u saobraćaju, a koji se realizuje sa srednjoškolskom omladinom kao ciljnom grupom, kako bi se mladi informisali o posledicama saobraćaja na životnu sredinu i okruženje.

Koordinator na projektu profesor Radivoje Bogavac je istakao da pored mnogobrojnih industrijskih postrojenja, hemijskih prerađivača, proizvođača sirovina i toplotne energije i dr., saobraćaj predstavlja jedan od najvećih zagađivača prirodne okoline.

Raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta ugrožena je intervencijama koje čovjek vrši u jednom ekosistemu. Antropogenim uticajem dolazi do smanjenja biološke raznovrsnosti (ili biodiverziteta), i to na svim nivoima: genetičkom, na nivou vrsta, te na ekosistemskom nivou. Izgradnjom infrastrukturnih sistema prirodna sredina mnogih vrsta je trajno uništena, trajno umanjena, ili izmijenjena. Prilikom izgradnje linearnih sistema (autoputeva i željezničkih pruga) dolazi do velikog i grubog presijecanja ekosistema, prekidanja puteva prenosa materije i energije, onemogućavanja prirodne reciklaže i prekida u lancu ishrane. 

Sa učenicima JU Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović” realizovana je informativno edukativna radionica kojom prilikom su se učenici upoznali sa raznim aspektima zagađenja životne sredine u saobraćaju a posebno od čega zavisi nivo zagađenosti vazduha u urbanim sredinama i koji su menanizmi zaštite životne sredine od negativnog uticaja saobraćaja. 

Predavač na projektu Saša Maslovarić je na predavanju izložio koji su osnovni negativni uticaji saobraćaja na okolinu i od čega zavisi nivo zagađenosti vazduha, posebno u urbanim sredinama. Kada je o urbanoj sredini riječ, onda se mjere na implementaciji i sprovođenju zaštite životne sredine mogu svrstati u tri kategorije, odnosno: Urbanističke mjere, tehničke mjere i saobraćajne mjere. 

Projekat se realizuje u partnerstvu sa NVO Korak promjene, traje šest mjeseci i podržan je od Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore. 

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac 

Saopštenje: NVO Novi poredak