U Crnoj Gori 40 oboljelih od cistične fibroze, najviše u Bijelom Polju i Beranama (audio)

U Crnoj Gori je od cistične fibroze oboljelo 40 osoba, a godišnje se ovo oboljenje dijagnostikuje kod 1-3 djece, kazala je dr Slađana Radulović, pulmolog na Institutu za bolesti djece Kliničkog centra CG. U telefonskom razgovoru za emisiju “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, ona je istakla da 34 odsto od ukupnog broja oboljelih živi u Bijelom Polju i Beranama.

“Cistična fibroza je rijetka, nasljedna bolest, koja u većini evropskih zemalja pogađa jedno od 2500 novorođenčadi. To praktično znači, da će od 10000 djece koja se godišnje rode četiri biti sa cističnom fibrozom. Bolest je hronična, uglavnom progresivna. Djeca se rađaju sa cističnom fibrozom i bolest se ne dobija tokom života. Cistična fibroza nije zarazna bolest i ne može se prenijeti sa jednog djeteta na drugo. Od cistične fibroze obolijevaju djeca koj imaju dva CF gena, po jedan naslijeđen od svakog roditelja. Osobe koje imaju samo jednu kopiju CF gena su “nosioci cistične fibroze” i potpuno su zdravi. Sa cističnom fibrozom se rađa dijete jedino u slučaju kada oba roditelja nose ”CF gen”. Cistična fibroza napada više organa, ali najviše problema izaziva u plućima, crijevima, jetri i pankreasu. Može biti zahvaćen gotovo bilo koji unutrašnji organ, ali bolest prvenstveno pogađa pluća, gdje se nagomilava sekret koji je gušći nego obično, pa pluća vremenom gube funkciju, smanjuje se njihov kapacitet i na kraju dolazi do transplantacije. Česte su i transplantacije jetre, osobe sa CF vremenom dobijaju i dijabetes”, ističe dr Radulović. Dodaje da se liječenje uglavnom sastoji u bronhijalnoj drenaži, antibioticima za respiratorne infekcije, analizama pankreasa i davanju vitamina i kaloričnih dodataka za probavne i prehrambene probleme.

“Kada je cistična fibroza otkrivena 1930. godine, vrlo se malo znalo o ovoj bolesti i svega je nekoliko ljekova bilo na raspolaganju za njeno liječenje. Danas se zna mnogo više o CF, koristi se veliki broj ljekova, pogotovo enzimi i antibiotici, što pomaže bolesnicima da žive duže i poboljšava njihov kvalitet života. Šezdesetih godina prošlog vijeka prosječni životni vijek oboljelih nije prelazio 35 godina, dok danas, osobe sa cističnom fibrozom žive duže od 50 godina”, naglašava dr Radulović. 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Montaža i audio obrada: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE