“Književna kolonija - region u kakvom bismo željeli živjeti” naredna tri dana u okviru projekta ,,Mi smo jedan svijet”

NVU "Klub kultura” održalo je danas pres-konferenciju povodom početka realizacije projektne aktivnosti pod nazivom ,,Književna kolonija - region u kakvom bismo željeli živjeti". Ova aktivnost je dio regionalnog projekta ,,Mi smo jedan svijet" koje ovo udruženje realizuje uz podršku Regionalne kancelarije za podršku mladih (RYCO) u saradnji sa sa partnerskim organizacijama ARS „Pablik“ iz Skoplja, Severna Makedonija i SHL Kosovo.

Prva projektna aktivnost biće realizovana u naredna tri dana, najavio je koordinator, Rafet Mulić "Ova književna kolonija predstavlja set aktivnosti koje podrazumijevaju razne radionice na temu interkulturalnog dijaloga izgradnje mira. Posebno bih želio naglasiti da ćemo realizovati  radionicu - školu pisanja. U ovom setu aktivnosti učestvuju 24 mlade osobe iz regiona i to po osam iz Bijelog Polja (Crna Gora), Orahovca (Kosovo) i Skoplja (Sjeverna Makedonija)”, kazao je Mulić i dodao da će tokom škole kreativnog pisanja mladi biti upoznati sa strukturom i konceptom kratke priče.

,,Proizvod ove književne kolonije će biti jedna publikacija, odnosno zbirka kratkih priča, koja će biti promovisana tokom završne manifestacije koja će se desiti u Orahovcu. U toku ova tri dana, planirali smo i da naše drage prijatelje iz Skoplja i Orahovca, upoznamo sa kulturnim nasljeđem i prirodnim ljepotama Bijelog Polja, a glavni cilj je upoznavanje mladih u regionu, kako bismo radili na izgradnji njihove perspektivne i svijetle budućnosti”, naglasio je Mulić.

Lokalni koordinator iz Orahovca, Shumbin Arifi, zahvalio se na prijatnom dočeku, napominjući da su po prvi put u prilici da posjete Bijelo Polje. ,,Nadam se da ćemo kroz ovaj projekat imati dosta razmjene iskustava i da ćemo učiti o književnosti, ali i o prijateljstvu. Radujem se predstojećem periodu koji ćemo provesti zajedno, kao i aktivnostima koje ćemo realizovati”, kazao je Arifi.

Predsjednik NVO ARS „Pablik” iz Skoplja  Besart Emini, kazao je da je cilj ovakvih projekata međusobno zbližavanje i uvažavanje različitosti.

"Želimo da prevaziđemo  predrasude  koje postoje među nama, naročito među mladima,  jer vidim da su u suštini svi isti, ali po mnogo čemu i različiti. Mislim da ćemo preko njih i njihovih talenata uspjeti da se zbližimo i damo dobar primjer kako se ljudi mogu družiti i živjeti  zajedno, pored različitosti”, istakao je Emini.

Učesnik projekta, Vojin Nedović, istakao je da mladi kroz ovakve projekte stiču vrijedna iskustva i upoznaju divne prijatelje.

"Mislim da mi treba da dokažemo onu univerzalnu tezu da književnost, kao što je rekao Andrić, ne hrani i ne brani, ali ipak spaja ljude. Tako da se nadam da ćemo dokazati da je književnost univerzalna i besmrtna, te da ona ne zna ni za kakve vrste granica. Moja su očekivanja da će ovo biti jedno lijepo iskustvo na kojem ćemo nešto novo naučiti, a nadam se i da će prijateljstvo  potrajati i u godinama koje nam predstoje”, kazao je Nedović.

Projekat ,,Mi smo jedan svijet” podržava Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO u sklopu njihovog Poziva za podnošenje prijedloga projekata 2023. ,,RYCOnnecting You(th)”.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić