Kolić: „Sevdah je ljubav i to je dio mene“ (audio)

Bjelopoljac Refik Kolić ove godine proslaviće četrdeset godina od kako je davne 1984. godine zapjevao na manifestaciji „Bjelopoljsko ljeto“ i od tada do danas druženje sa pjesmom i harmonikom ne prestaje.

Njegova ljubav prema staroj pjesmi, traje i danas te, kako je ispričao u emisiji „Bjelopoljuski muzičari Radija Bijelo Polje, rado sakuplja narodne pjesme sa prostora Sandžaka, ali i iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije.

„Sevdalinku sam zavolio odavno, tu se pronalazim, to radim iz ljubavi i trudim se da na svojim nastupima budu zastupljene. Sevdah je ljubav i to je utkano u mene. Obično na svirkama počinje se sa nekim sevdalinkama, pa onda onim narodnim pjesmama, a onda za kraj dođu sevdalinke da se sve to začini“ kazao je Kolić.

Iza Refika su godine velikog rada i ulaganja u muziku, jedan je od rijetkih pjevača današnjice koji gaji i baštini tu vrstu muzike i pjesme. Do sada objavio deset studijskih albuma, snimio je dvanaest singl izdanja, a u pripremi je novi album koji će, kako je kazao izaći do kraja godine.

„Ja se četrdeset godina bavim muzikom, ali isto toliko godina skupljam pjesme, tako da za sljedeći album pripremam pjesme koje nikada još nijesu objavljene niti ih je ko do sada snimao“ kazao je Kolić.

U svojoj arhivi, kaže da ima oko hiljadu starih izvornih pjesama, a od toga je oko 16 pjesama koje nikada nijesu snimljene.

„Imam jednu pjesmu o Bijelom Polju koja je stara izvorna pjesma, nije nikada snimljena, koja se pjevala nekada, a sada je zaboravljena, a ja sam je čuo od jedne starije nane koja je živjela na Floridi i koja mi je dala tekst, čak je i otpjevala. Mi smo je uz male prepravke snimili i dobili jednu divnu cjelinu koja je prijemčivija danas kada je sevdalinka u pitanju“ istakao je Kolić i dodao da ima pjesme i o Plavu, Priboju.   

Iako je vrijeme donijelo neke nove trendove kada je muzika u pitanju, sevdalinke se slušaju, kazao je Kolić. On je napomenuo da se upravo vratio sa američke turneje gdje je, kako je kazao bilo i mladih ljudi.

„Divan prijem je bio u Americi, gdje sam na poziv našeg Bjelopoljca Seja Čokrlije došao i imao nastupe. Ono što me je najviše iznenadilo su ti mladi ljudi koji su zajedno samnom pjevali i uživali, što mi negdje daje nasdu da za sevdalinku ima još uvijek publike“ kazao je Kolić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: privatna arhiva fb   

Audio obrada: Sanida Kajević