Promovisana knjiga ''Zaher - Mazohove Slovenske žene'' Jasmine Tatar Anđelić

Knjiga ''Zaher - Mazohove Slovenske žene'' Jasmine Tatar Anđelić predstavljena je večeras bjelopoljskoj publici u Centru za kulturu.

Kako je Tatar Anđelić kazala knjiga sadrži deset priča o slovenskim ženama austrijskog književnika i publiciste Leopolda fon Zaher-Mazoha, a koje su objavljene u šest brojeva francuske „Revije dva svijeta“ (od 1889-1891).

Baveći se time što su Francuzi pisali o Crnoj Gori, naišla je na  Leopolda fon Zaher-Mazoha  i kasnijim kasnijim istraživanjem, putem fonda francuske nacionalne biblioteke naišla upravo na priče o slovenskim ženama pa i o Crnogorki Milici.

“Preko te biblioteke otkrila sam Zaher-Mazoha, svu tu njegovu kompleksnost, pa ako hoćete i kontroverznost, kao i deset priča objavljenih u časopisu „Revije dva svijeta“, koji izlazi 200 godine u kontinuitetu. Procijenila sam da bi bilo korisno da se priče, koje nijesu prevedene u toj formi na nijedan od jezika našeg regiona, prevedu, prokomentarišu i ponude publici” istakla je Tatar Anđelić.

Autorka je dodala da svaka priča prikazuje žene i žensko-muške odnose iz određenog slovenskog kraja,od Ukrajine, Češke, Poljske pa sve do Dalmacije i Crne Gore, koje detaljno prikazuju običaje, način života, vladajuće porodične i društvene odnose.

Moderator promocije knjige bio je Edin Smailović, dok je odlomke iz knjige čitala Slađana Merdović.

 

Tekst foto: Vanja Šabanović