Ciriković: "Morate biti u trendu i svirati ono što publika voli" (video)

Vođa bjelopoljskog sastava ,,Muzički signali” Zamir Ciriković svoje prve muzičke korake napravio je u Bijelom Polju uz tadašnje članove benda “Signali” Miliju Margitića, pokojnog Sašu Fisika, Đurka Dubljevića. Prilagođavajući kasnije muziku trendovima, osniva sastav sa svojim sinovima sa kojima i danas nastupa širom Crne Gore.

Gostujući u emisiji “Bjelopoljski muzičari” Radija Bijelo Polje, Ciriković je kazao da više od dvije decenije zajedno sa sinovima osvaja muzičke trendove, ali osnova njihovih nastupa i postojanja jeste tambura.

,,U početku smo svirali etno muziku, kasnije i originalan akustični zvuk, uz to i razvijali višeglasno pjevanje. Kasnije se pojavila potreba  za pop-rok muzikom,  jer je tu muziku uglavnom slušala omladina, pa smo  i naše aranžmane prilagodili ljubiteljima skoro svih žanrova. Težimo razvoju tambure kao instrumenta, čak sam svoju tamburu ozvučio, bas je sada električni sa pet žica”, kazao je Ciriković

Podsjetio je da je muziku zavolio uz oca koji je svojevremeno i snimao pjesme sevdalinke koje je su snimane u RTB, Jugotonu u vrijeme kada se, kako je kazao,slušala muzika odsvirana na instrumentima bez “tehničkih pomagala”

“Tada sam se naslušao lijepih pjesama, upoznavao taj etno zvuk, karakterističan za područje odakle dolazim iz Peći, ali sasm upoznavao i pjesme sa ovih prostora. Kada nas je rat doveo u Bijelo Polje, ubrzo sam uz Miliju i Sašu ponovo otkrio ljepotu muzike. Milija je kasnije i na moje sinove prenosio svoje znanje, tako da sam mu veoma zahvalan” kazao je Zamir.

Danas se opet, kaže prilagođava trendovima, jer, ako želite da radite po klubovima i na veseljima, morate biti u trendu i svirati ono što publika voli.

“Međutim, festival i razna takmičenja budu prilika da se odsvira ona umjetnička muzika protkana etno stilom i u tome uživam” kazao je Ciriković koji je sa svojim “signalima” redovan učesnik Festivala tamburaških orkestara u Bijelom Polju.

Ciriković je imao priliku i da se pokaže kao autor muzike za pozorište, pa je radio muziku za predstave Veljka Bulajića”Crveni petao” i “Gospodska krva” Ferida Karajlića.

“To je bio za mane veliki izazov. Iako nisam muzički pismen, uspio sam da udovoljim potrebama reditelja,pa je čak muzika iz predstave “Gospodska krv” dobila nagradu na Festivalu dramskih amatera ovdje u Bijelom Polju” kazao je Ciriković.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video striming: Ljilja Brajković 

Audio obrada: Sanida Kajević