Suljević: Deformiteti kičmenog stuba sve učestaliji u dječjem uzrastu, skolioza prisutna kod djevojčica, kifoza kod dječaka (video)

Deformiteti kičmenog stuba spadaju u najčešće zdravstvene tegobe sa kojima se suočavaju djeca školskog uzrasta. I mada još uvijek nije poznat uzrok koji dovodi do krivljenja kičmenog stuba kod djece, progresiji bolesti značajno doprinosi fizička neaktivnost, nepravilno držanje tijela, dugo sjedenje pred televizorom ili kompjuterom, preteška školska torba i dr., kazala je, između ostalog, gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje fizioterapeutkinja Fatima Suljević, koja u svojoj praksi, za  korekciju deformiteta kičmenog stuba, primjenjuje tzv. Šrot metodu.

Golim okom je vidljivo,pogotovo meni koja se bavim tim problemom, da je iz godine u godnu sve više djece  sa deformitetima kičmenog stuba, i  na osnovu razgovora sa drugim fizioterapeutima može se reći da se radi o ekspanziji ovog problema, bilo da se radi o skoliozi, kifozi, skoliotičnom lošem držanju. Deformiteti nastaju kada dođe do abnormalnosti kičmenog stuba, kada su nam fiziološke krivine prenaglašene ili poravnane u određenom dijelu kičme. Tu je riječ o skoliozi i kifozi.Konkretno, kod idiopatskih skolioza koje se u 80 do 90 posto slučajeva javljaju, ne zna se  tačan uzrok nastanka, etiologija je nepoznata, a javlja se kod zdrave djece. Međutim, utrvrđeno je da progresiji ovog stanja značajno doprinose telefoni,  neaktivan način života,izbjegavanje fizičke aktivnosti, ne bavljenje sportom kod djece, preteške školske torbe, nošenje torbe na jednom ramenu, sve su to uzroci pogoršanja ovog stanja”, ističe Suljević. Ističe da je skolioza u većem procentu  zastupljena kod djevojčica, dok su kod dječaka učestalije kifoze.

Suljević naglašava da je bavljenje sportom u dječjem uzrastu najbolji način da se spriječi nastanak bilo kakvog deformiteta kičmenog stuba, a savjetuje roditeljima da obrate pažnju na svoju djecu, na njihovo držanje, te da u slučaju  bilo kakve promjene na kičmenom stubu, potraže pomoć stručnjaka. Iako, kaže Suljević, skolioza nije u potpunosti izlječiva, primjenom odgovarajućih tepeutskih metoda poput Šrot metode, može se zaustaviti krivljenje kičme ili značajno usporiti razvoj deformiteta. 

Repriza emisije “Tajne  zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video:Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE