Vujošević: "Ksenija je uspjela da oduševi i žiri" (video)

Ksenija Rakonjac, učenica 6. razreda Škole za osnovno muzičko obrazovanje, osvojila je nagradu na 4. Međunarodnom festivalu Solfest na Cetinju, za najbolje izvođenje vježbe aprima vista. Uz podučavanje i podršku profesorice Julijane Vujošević, Ksenija se među njih osamnaest izdvojila kao najbolja.

U emisiji „Muzički talenti“ Radija Bijelo Polje, profesorica Vujošević je pojasnila da je vježba aprima vista ili "prvi put viđeno“ vježba koju djeca prvi put vide na takmičenju i prezentuju komisiji.

„Samim tim dodatno je opterećenje i pritisak, jer ono što vidi na papiru mora da osvijesti i da prezentuje tom žiriju. Osim toga, oni su sami ispred eminentnog žirija, mi nismo sa njima, što je djeci dodatan pritisak, međutim Ksenija je briljirala. Uspjela je i da oduševi žiri“ istakla je Vujošević.

Ksenija je već šesti razred Muzičke škole i svira flautu u klasi profesorice Slađane Furundžić, međutim, njena muzikalnost i talenat prevazilazi sve ono što nauči u školi. Način na koji je vježbu prezentovala žiriju, u kojem su bili profesori sa Muzičkih akademija iz Osijeka, Novog Sada i Cetinja, ostavio je pozitivan utisak.

„Na prvi pogled vježba je izgledala laka, ali kada se počne sa analizom, onda vidite da i nije baš laka. Vježbu koju dobijamo je u vidu notalnog zapisa i moramo da je otpjevamo u svim visinama, što sam ja i uradila“ kazala je Ksenija.  

Prema riječima profesorice Vujošević, festivalu Solfest na Cetinju jedan je od najbolje osmišljenih i realizovanih u zemlji, pa i u regionu.

„Za djecu su dva dana organizovane radionice na kojima rade profesori sa akademije, a i nama mentorima, profesorima, obezbijeđena su predavanja.Tako da smo proveli vrijeme i lijepo i korisno, a nadasve zanimljivo“ kazala je Vujošević.

Djecu i nastavnike ove Muzičke škole i u narednom periodu očekuje veliki broj festivala i takmičenja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević