Bjelopoljka, flautistkinja, Marija Sinđić, već nekoliko godina uspješno gradi svoju muzičku karijeru (video)

Bjelopoljka, flautistkinja, Marija Sinđić, iako mlada, već nekoliko godina uspješno gradi svoju muzičku karijeru.

Studentkinja je treće godine Muzičke akademije na Cetinju, a  njene nastupe u kamernim i duo sastavima publika je mogla da čuje širom Crne Gore i regiona.

Gostujući u emisiji “Start Art” Radija Bijelo Polje, Sinđić je kazala da je nakon osnovnog muzičkog obrazovanja u bjelopoljskoj Muzičkoj školi, srednje obrazovanje nastavila u Kotoru, a onda i na Akademiji na Cetinju.

„Kao veoma mala prosto sam znala da ću da upišem Muzičku školu i to je bila moja odluka, jer obično djeca se upisuju na insistiranje roditelja.Imam oduvijek tu ljubav prema muzici koju sam osjećala da je nekako dio mene. Opredijelila sam se za flautu zato što nije bilo mjesta za upis na časove klavira, što je izgleda i bila odlična odluka“ kazala je Marija.

I bila je odlična odluka, jer je Marija sa svojim koleginicama sa fakulteta uspješno predstavljala našu zemlju na festivalima u Zagrebu i Novom Sadu, ali i na koncertima u Kragujevcu, Beogradu, Skoplju.

„Istakla bih te susrete flautista u Novom Sadu, koji je jedan veoma bitan događaj za nas flautiste. Na tim susretima je suština da svaka zemlja učesnica izvede kompozicije domaćih kompozitora, tako da smo mi prošle godine u Novom Sadu izveli premijerno devet kompozicija crnogorskih kompozitora. To je bila ne samo promocija naše Akademije i nas kao muzičara, već i promocija crnogorskih autora” istakla je Marija.

Ova talentovana djevojka sa ponosom najavljuje svoj nastup 26. juna sa Simfonijskim orkestrom Crne Gore gdje je svojim talentom izborila učešće na koncertu u Muzičkom centru u Podgorici.

„Organizovana je audicija gdje se birao jedan student koji će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom. Od petnaest studenata izabrali su nas četiri, a ja sam izabrana u selekciji duvačkih instrumenata“ istakla je Marija.

Između fakulteta i koncerata ova vrijedna djevojka radi i u OŠ „Aleksa Bećo Đilas“ u Ravnoj Rijeci kao nastavnica Muzičke kulture. Kaže da je rad sa djecom opušta, donosi pozitivnu energiju, ali da je ipak karijera flautistkinje prioritet.

„Radim u školi čiji sam bila đak, tu sam završila osnovnu školu i mogu vam kazati da mi je veoma drago što sam tu. Međutim, flauta je nešto što me ispunjava i što je sigurno moj prioritet“ kazala je Marija.

Flautistkinju Mariju Sinđić imaće priliku i bjelopoljska publika da upozna i to 17. aprila, kada će zajedno sa svojim kolegom, akademskim slikarom i pjesnikom, Milutinom Obradovićem nastupiti u Centru za kulturu u progrmu pod nazivom „Kabare“.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Vanja ŠAbanović

Foto, video i audio obrada: Sanida Kajević