Povodom Međunarodnog dana Roma, na gradskom trgu održana sportska manifestacija „Sportom bez diskriminacije“

Povodom 8. aprila - Međunarodnog dana Roma, NVO MultimedijalMontenegro u saradnji sa Centrom za sport i rekreaciju, FK „Borac“ i Atletskim klubom  „Jedinstvo“, organizovala je na gradskom trgu sportski dan pod sloganom „Sportom bez diskriminacije“ kako bi na jednom mjestu okupili pripadnike RE i većinske  populacije, kazao  je u izjavi za Radio Bijelo Polje predsjednik NVO MultimedijalMontenegro, Željko Đukić.

„Cilj ove aktivnosti jeste da se smanji diskriminacija između romske populacije i većinske populacije u našem gradu, a sa druge strane i da drugi put zaredom, naša nevladina organizacija u saradnji sa sportskim klubovima organizuje jedan fin događaj, kako bi obilježili Međunarodni dan Roma. Poznato je da u našem gradu na dvije lokacije imamo više Roma, jedna je lokacija Strojtanica a druga je u naselju Rakonje, gdje oni egzistiraju i već godinama i decenijama zajedno sa nama žive u Bijelom Polju. Mi želimo da doprinesemo smanjenju te distance i smanjenju diskriminacije romske populacije. Mislim da su Romi poslednjih godina prilično napredovali, posebno predstavnici romske populacije iz naselja Strojtanica, s obzirom na to da veliki broj njih radi, veliki broj njih pokreće mikro biznise  sakupljanja sekundarnih sirovina. Sve više romske djece ide u škole, ali nije to ona slika koju bi mi željeli da vidimo. Želimo da se Romi potpuno integrišu, da dobiju pristup i zdravstvu i zapošljavanju i svim drugim sadržajima i zakonskim regulativama koje imamo i mi kao predstavnici većinske zajednice i ovaj današnji događaj je mali doprinos svemu tome“, istakao je Đukić.

Romkinja Zineta Selimović kaže da za njih znači kada se mladi Romi  druže sa predstavnicima većinske zajednice, kada se upoznaju. No, iako je dosta učinjeno na poboljšanju položaja Roma, Zineta ističe da je zapošljavanje i dalje njihov veliki problem.

„Imamo petnaestoro koji su završili srednje škole i nisu zaposleni. Imamo veliku diskriminaciju prema Romima. Romi bi trebali da se prime na posao i materijalna pomoć da se poveća. Prvo bi trebalo da se zaposle. Išli smo da tražimo posao za neke koji su završili školu, kad vide da su Romi, samo kažu daj broj telefona zvaću te i nikad ne zovu“, ispričala je Zineta za Radio Bijelo Polje.

Pokrovitelj današnje sportske manifestacije bilo je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić