Smolović: "9. maj je dan naše tradicije, nacionalnog identiteta i emocija“

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima u Bijelom Polju danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Predsjednik opštine Petar Smolović kazao je da slobodarsko Bijelo Polje obilježava Dan pobjede i slavi tekovine borbe koji je urezana u narodno pamćenje kao putokaz patriotizma i ljubavi naših predaka prema svojoj domovini.

„Ovaj dan je dan naše tradicije, nacionalnog identiteta i emocija, koji nas povezuje sa Evropom isto kao prije osam decenija kada se slavila zajednička pobjeda naših naroda sa saveznicima“ kazao je Smolović.

On je istakao slavnu borbu naših predaka čija će besmrtna djela vječno živjeti, dok su pioprišta slavnih bitaka na Sutjesci, Neretvi, Zelengori, Kozari i drugi biti vječiti spomenici heroizma.

„U te pobjede svoj život su dali i brojni naši sugrađani koji su pokazali kako se voli svoja otadžbina. Zato nas danas čini ponosnim da slavimo i Dan Evrope sa najnaprednijom zajednicom evropskih država, čiji punopravni član želimo da postanemo“ istakao je prvi čovjek Opštine.

U ime UBNORA i antifašista prisutnima se obratio srednjoškolac Vojin Nedović koji je kazao da nas Dan pobjede podsjeća na hrabrost i odlučnost naših predaka koji su se suprostavili najmračnijim silama i odbranili slobodu i demokratiju te da na Dan Evrope slavimo ideju zajedništva, saradnje i solidarnosti koja je proistekla iz ruševina rata.

„Danas dok gledamo u budućnost neka nam Dan Evrope i Dan Pobjede budu podstrek da radimo jhoš napornije, da se borimo još hrabrije, i da gradimo još bolji svijet za sve nas. Neka naša prošlost bude naša inspiracija, a naša budućnost motivacija. Budućnost Crne Gore jeste Evropa. Ujedinjena, stvorena na antifašizmu, višenacionalna, otvorena, građanska, tolerantna, jer je upravo na takvim temeljima i sazdana naša današnja Crna Gora“ kazao je Nedović.

Predsjednik OBNORA Mirko Stanić je istakao da Obilježavajući Dan Evrope i Pobjede nad fašizmom odaje se počast stradalim borcima koji su utemeljili vrijednosti antifašizma i zajedništva u našoj zemlji.

„Našu Crnu Goru ova pobjeda je koštala, pored uništavanja materijalnih dobara, 18.573 ljudska života. Herojima ovog rata podignut je ovaj spomenik koji pri svajkoj našoj posjeti izaziva snažne emocije. One nijesu radosne, a izraz su naše tuge za izgubljenim životima naših najboljih djevojaka i mladića, ali su istovremeno i nada da će njihovo djelo biti luča koja će osvjetljavati staze budućih generacija. Ova emocija koja je snažna i prirodna, ujedno je i oslobađajuća u smislu da naše prisustvo ovdje i odavanje počasti palim borcima govori da nijesmo zaboravili“kazao je Stanić.

Vijence su na Spomenik palim borcima položile delegacije Opštine Bijelo Polje, UBNOR-a, OBNOR-a, kao i predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić