Šušić: "Smotra folklora u Bijelom Polju jedinstven primjer saradnje među Društvima u cilju opšteg interesa za kompletan folklor i očuvanje nasljeđa Crne Gore

Trodnevna smotra folklora pod nazivom ''Oj talasi, talasajte'' koja se održava ovih dana u našem gradu, nastala je u saradnji JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo'' Bijelo Polje i Kulturno-umjetničko društvo ''Nikola Đurković'' iz Kotora.

Gostujući u emisiji “Start Art” Radija Bijelo Polje, umjetnički rukovodioci KUD-a Tekstilac i KUD-a “Nikola Đurković” Emir Mehonjić i Peđa Šušić kazali su da je smotra pilot projekat koji je udružio Društva iz Crne Gore sa namjerom da se promovišu običaji, kultura i ljepota zajedništvca naroda na prostorimna Crne Gore.

Šušić je istakao da je smotra lijepa prilika da se promoviše rad folklornih društava u Crnoj Gori, ali i da je osmišljena kao najava 3. Međunarodnog festivala folklora koji će se održati 20. do 24. juna u Kotoru.

“Sama ideja za smotre traje već nekoliko godina, ali nije slučajno što je baš sada pokrenuta nakon više od četrdeset godina. Reprezentativni izvođački ansambli nijesu imali mogućnost niti priliku da se ovako prikažu, a Bijelo Polje je, zahvaljujući ljudima koji vode ove ustanove,  jedinstven primjer saradnje i prije svega, dobre volje da se priključe svim akcijama koje su od opšteg interesa za kompletan folklor i očuvanje nasljeđa Crne Gore. Osim toga na ovoj smotri ćemo iu odabrati jedno društvo koje će predstavljati našu zemlju na 3. Međunaradnom festivalu u Kotoru, gdje će se okupiti oko 250 članova iz svih krajeva svijeta od Argentine, Afrike pa do Evrope.” istakao je Šušić.

Kao domaćin ove manifestacije, Emir Mehonjić je kazao da je zadovoljan organizovanim programom koji je okjupio  13 folklornih društava iz Crne Gore sa učešćem od preko 500 članova.

“Jedan pravi folklorni praznik se održava u našem gradu koji je i ovoga puta prepoznao ljepotu folklora i svega onoga što donosi umjetnost. Zadovoljni smo što sve protiče onako kako smo i planirali,  što smo bili u prilici da okupimo ovoliki broj učesnika na jednom mjestu. Osim toga, raduje me što se ovaj projekat, koji je podržalo Ministarstvo  kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje, uspio, a najbolji pokazatelj su upravo naši sugrađani koji su dvije noći došli u tolikom broju da smo imali još jednu salu, ispunili bi je”istakao je Mehonjić.

Večeras se uz defile glavnom ulicom, očekuje nastup još šest društava iz Pljevalja, Podgorice, Nikšića, Petnjice, Berana i Tuzi, dok će se sjutra održati koncert mlađih grupa KUD-a Tekstilac.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video striming: Ljilja Brajković

Audio obrada: Sanida Kajević