Promovisana knjiga "Zlatni geler" Almira Imširevića

Večeras je u bjelopoljskom Centru za kulturu promovisana knjiga „Zlatni geler“ Almira Imširevića bosanskohercegovačkog književnika i dramaturga.

U razgovoru sa Edinom Smailovićem i glumcem Muamerom Kasumovićem, Imširević je kazao da je „Zlatni geler“ njegov prvi roman koji se bazira na ratnu priču , ispričanu u fragmentima, te na koji je način knjiga dobila ime.

„U pitanju je gotovo anegdota, ako je ono što se dešavalo u ratu može nazivati anegdotom. Naime, prvih mjeseci rata, mi smo u stanu imali akvarijum sa ribicama koje su brzo uginule ali je akvarijum ostao u dnevnoj sobi . Međutim prilokom jednog bombardovanja razbila su se stakla na stanu, a onda sam nakon nekoliko mjeseci na dnu akvarijuma pronašao geler koji je stajao na sredini, kao neka umjetnička mikroinstalacija i koji je onako dobio neku zlatkastu boju.  Kroz prozor koji je razvaljen došao je taj geler i tako je nastala ta interna šala da umjesto zlatne ribice mi sada imamo zlatni geler.“ kazao je Imširević.

Roman je podijeljen na osamdeset poglavlja od kojih svaki nosi naziv „geler“ uz redni broj, a da je  glavni lik – Enes Enki Duraković, sličan njemu. Imrišević je kazao da je imao potrebu da ispriča priču, ali, kako je dodao, bio je svjestan da ona treba da se ispriča drugačije nego u pozorištu.

„Kako sam prilično dugo u teatru, imao sam potrebu da pobjegnem iz tog svijeta i da ispričam priču koja je stavljena u 2001 godinu i tu su neke stvari koje se dodiruju, narator iz knjige sa mojom ličnom biografijom. Glavni lik koji se zove Enes-Enki Duraković je neka vrsta mog blizanca, savršenog blizanca. Enki isto radi u pozorištu kao i ja,“ kazao je Imširević dodajući da se njihove priče prepliću u Sarajevu tokom devedesetih, ali i u Francuskoj  gdje je kratko vrijeme boravio.

Drame Almira Imširevića su nagrađivane na festivalima u Bosni i Hercegovini, izvođene u zemljama Evrope, a kao dramaturg radio je u skoro svim profesionalnim pozorištima Bosne i Hercegovine. Kao scenarista radio je na filmu i televiziji. 

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović