Otvorena izložba Irene Vuković

U okviru pratećeg programa 53. Festivala dramskih amatera Crne Gore večeras je otvorena izložba slika akademske umjetnice Irene Vuković pod nazivom „Preoblikovanje“.

Otvarajući izložbu novinar i publicista Vanja Kovačević je istakao da je autorka ,povezujući tradicionalnalizam sa društvenim promjenama, prikazala savremene društvene poteškoće  kombinujući principe slika i verbalne komunikacije u eri digitalnog ponovo oživljavajući dublja osjećanja otuđenosti.

„Digitalni otisci različitih veličina i oblika koriste se kako bi autorka istakla važnost jezika u simbiotičkom kontekstu. Sa prizvukom arhaičnog autorka ukazuje na pojam erotičnosti i udaljavajući se od, danas uobičajenih, empatičnih načina komunikacije, gdje čak i jezik ljubavi, kao jezik koji sve lijepo, konstatuje  Hajdeger, postaje oblik poslovne saradnje. Na taj način naglašava odsustvo suštine u korist forme i otvara pitanja značenja održivosti unutar definisanja društvenih normi“ istakao je Kovačević i dodao

„Zbog svega toga Irena Vuković stvara i produbljuje kao i do sad svoj otisak u vremenu kao što to čini i ovaj Festival više od pola stoljeća“.

Autorka je kazala da je predstavila neke svoje najvažnije vizuelne zaključke koji su nastali iz predhodna tri sloja stvaralačkih opusa te da se nada da će ova izložba biti prekretnica ka nečem novom.