Počeo 53. Festival dramskih amatera Crne Gore

Festival dramskih amatera Crne Gore, 53. po redu, svečano je otvoren večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Otvarajući Festival, direktor bjelopoljskog Centra za kulturu Jasmin Ćorović je kazao da 53 godine postojanja,slavljenja, razvijanja i podsticanja dramske umjetnosti za rezultat ima brojna imena iz svijeta glume, pozorišta i filma koji su svoje prve glumačke korake napravili upravo na ovim daskama bjelopoljskog pozorišta.

Ovi festivali su odlična platforma za sve talentovane ljude gdje mogu da se oprobaju kao glumci i da im posluži kao dobra osnova za njihovu eventualnu glumačku karijeru. Osim toga posebna uloga Festivala je u povezivanju ljudi,druženjima, otkrivanju talenata i afirmaciji pozorišta, ali isto tako, afirmaciji Bijelog Polja njegovih ekonomskih i turističkih potencijala sa posebnim akcentom na kulturu ovog grada i njegovo gostoprimstvo“ istakao je Ćorović.

U nastavku večeri publika je imala priliku da odgleda predstavu KIC-a Budo Tomović Dodestove radionice glume po motivima bajke „Crvenkapa“ braće Grim pod nazivom „Probali smo, gledajte“ u režiji Sejfa Seferovića.

Kako je kazao Seferović kompletantekst napisali su mladi glumci iz predstave, a tema je opšte stanje u društvu i njegov odnos prema mladim ljudima. Seferović je kazao da je, bez obzira na broj predstava, ove godine na Festivalu jaka konkurencija, te da je, sudeći prema reakciji publike,predstava uspjela.

  „Ja se uvijek nadam najboljem na festivalima. Ima još dosta dobrih predstava iako je samo njih pet na repertoaru, ali ipak su dobre i kvalitetne“ kazao je Seferović.

Drugog dana FDA  u 12 časova biće odigrana predstava za djecu “Ružne riječi” u izvedbi Dramskog studija”Nada” koju je režirao Petar Novaković, dok će u  večernjim satima u takmičarskom dijelu publika imati priliku da odgleda predstavu nikšićkog KKC Akorda “Alibi” Vasa Lalićevića.

Festival pratiti stučni žiri u sastavu: dramaturg Obrad Nenezić, predsjednik žirija i članovi glumci Ana Vučković i  Omar Bajramspahić.  Razgovore o festivalskim predstavama vodiće novinar i publicista Vanja Kovačević.