Novaković: "Predstava za djecu i odrasle je nešto što je trebalo Bijelom Polju kao gradu, ali i Bjelopoljskom pozorištu"

Bjelopoljski Dramski studio „Nada“ za najmlađu publiku izvelo je predstavu „Ružne riječi“ po tekstu Dušana Radovića u režiji Petra Novakovića.

Ovo je prva ovogodišnja predstava Dramskog studija, koja je na premijeri prije nekoliko dana pokupila simpatije publike, a tako je bilo i danas .Najmlađi su učestvovali sa glumcima, pozdravljajući ih aplauzima i smijehom.

Kako je kazao Novaković, ova predstava za djecu i odrasle je nešto što je trebalo Bijelom Polju kao gradu, ali i Bjelopoljskom pozorištu.Uz polaznike glumačke radionice koju vodi već nekoliko godina, u predstavi „Ružne riječi“ uključeni su i stariji glumci Bjelopoljskog pozorišta.

„Od osnivanja studija ja sam sa njima radio „Babaverzum“ odnosno sadržaj glumačkih vježbi i spojenih scena, zatim smo radili realnu predstavu „Karma koma“ za koju nam je Milena Depolo velikodušno dala svoj tekst i evo sada smo počeli da u Dramski studio uključujemo i naše starije glumce i to rezultira fantastično“ kazao je Novaković.

Kako je ovo druga predstava koju je režirao,nakon Kovača, Novaković, ipak kaže da je on glumac koji je za potrebe bjelopoljskog pozorišta uradio predstave. 

„Nikada se u ovu priču nijesam uključio sa rediteljskom namjerom. Uvijek komuniciram na nekom glumačkom nivou, jer prije svega ja sam glumac, ovdje tu i radim kao glumac, a tako želim i da ostane. Ljudi sa kojima radim imaju strahovito iskustvo i veliku vještinu i na tom nivou kada komuniciramo, nema potrebe da tu iko nešto izigrava.Jer, se sve glumački dogovaramo i gledamo da to bude igrivo, razumljivo, naročito djeci i što više se te predstave igraju to bolje komuniciraju sa publikom“ istakao je Novaković.

On je istakao da su vrata Dramskog studija otvorena za sve mlade ljude, ali i ostale koji imaju afiniteta prema glumi i pozorištu.

„Imamo ogroman potencijal, i jedino na šta treba da obratimo pažnju je da uspostavimo taj neki repertoar  i dinamiku igranja svih predstava koje radimo. Imamo tu neku nesreću da svaku predstavu koju napravimo odigramo premijerno i još možda dva-tri puta i onda se gase.Smatram da kao pozorište treba da uspostavimo repertoar i da samim tim naviknemo ljude na redovne predstave, a samim tim i ineresovanje će biti veće“ kazao je Novaković.

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović