Pozorište iz Pljevalja najbolje na 53. FDA

Najbolja predstava na 53. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju je .“Boing, boing“Centra za kulturu Pljevlja u režiji Jovane Jelovac Cavnić, dok je drugo mjesto pripalo predstavi „Višnjik“ Bjelopoljskog pozorišta u režiji Moamera Kasumovića.Trećenagrađena je predstava „Probali smo, gledajte“ u režiji Sejfa Seferovića.

Tako je ocijenio žiri u sastavu: Obrad Nenezić, dramaturg i pozorišni  reditelj, predsjednik i glumci Ana Vučković i Omar Bajramspahić.

Obrazlažući odluku žiriija Omar Bajramspahić je kazao da komedija neće promijeniti svijet, ali nas može naučiti, najviše o lošim stvarima, koje su na sceni smiješne, a u životu bolne.

„Neposredna, tačna, energična, onakva kako vodvilj želi,hoće i zapovijeda.Uz ekipu koja nije ni mlada, ni stara, i zelena, ni iskusna, već posvećena i temeljna. I kada sve to imamo u vidu nije začuđujuće što je nagrađena jednoglasno od strane žirija“ istakao je Bajramspahić.

Na festivalu, koji je večeras završen, u takmičarskom dijelu nastupilo je 5 predstava iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Bijelog Polja.

Direktor Centra za kulturu Jasmin Ćorović je kazao da je ove godine festival imao bogat prateći program u okviru kojeg su realizovane izložbe slika, muzički programi, promocija knjiga, predstave dječjeg dramskog stvaralaštva i predstava u čast nagrađenih.

"Imali smo osam predstava u konkurenciji  od kojih je naš selektor Predsrag Vukojević odabrao pet. Naravno da bih srećniji bio da je više bilo amaterskih predstava, ali dramski amaterizam nije na onom nivou kakav je bio nekada. Mi smo to evidentirali i već imamo neke ideje kako da unaprijedimo i sačuvamofestival i poboljšamo posjećenost  i odmah nakon vikenda i praznika  imaćemo sastanak savjeta na kome ćemo razmotriti sve ideje i nadam se da će sljedeće godine on biti bogatiji i da će nastviti da živi", kazao je Ćorović.

 Nagrada za najbolju mladu glumicu dodijeljena je Moniki Paljaj za ulogu Crvenkape u predstavi“Probali smo, gledajte“ Dodestove radionice glume iz Podgorice.

Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu dodijeljena je Predragu Vukojeviću za ulogu Petra Trofimova u predstavi „Višnjik“ Bjelopoljskog pozorišta.

Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodijeljena je Ani Kužić Milović za ulogu Žanete u predstavi „Boing, boing“ Centra za kulturu iz Pljevalja.

Nagrada za glumačku bravuru „Fuad Zaimović Strela“dodjeljuje se Vladu Tomoviću za ulogu Firsa u predstavi“Višnjik“  Centra za kulturu Bijelo Polje.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Edinu Huriću za ulogu Roberta u predstavi“Boing, boing“ Centra za kulturu Pljevlja.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijelhena je Sanji Ćirović za ulogu Ljubov Andrejevne u predstavi „Višnjik“

Nagrda za najbolju režiju dodijeljena je Jovani Jelovac Cavnić za predstavu „Boing, boing“ .

Predsjednik žirija 53. FDA, dramaturg i reditelj Obrad Nenezić je kazao da je savjet festivala, u čijem je radu i on učestvovao, donio novitete i reforme da se smanji broj predstava, kao i nagrada, kako bi se pojačala konkurentnost i motivacija, kako produkcijskih kuća tako i stvaralaca.On je istakao da je zadovoljan predstavama koje uz iskustvo pljevaljskog i bjelopoljskog pozorišta i nove mlade ljude iz Nikšića i Podgorice amaterizam ima budućnost, a kako je istakao bez amaterizma nema ni profesionalizma.

„Pored starog vuka Dragana Koprivice, tu su i neki novi mladi dramaturzi i jako sam zadovolja kao dramaturg, a kao čovjek iz pozorišta zadovoljan sam sa nekim novim čitanjima što je jako dobro i obećavajuće. kazao je Nenezić.

 

 

Tekst i foto:Vaja Šabanović