Fejzić:"Čuvajmo baštu iz koje smo ponikli, jer svaki vrt ima svoje posebnosti”

 Centralnu svečanost povodom Kurban-bajrama Islamska zajednica Crne Gore organizovala je na trgu u centru Bijelog Polja, gdje su rano jutros vjernici klanjali  bajram namaz na ostacima Hadži-danušine džamije.

Vjerski svečani obred predvodio je reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić koji je u svojoj bajramskoj poruci saopštio “sjednite jedni sa drugima, ne odvajajte se”.

“ Zato, spominjite malo više Boga, a malo manje naše pretke. Naši preci su bili i nestali, oni su svoje odnose formirali onako kako su znali i umjeli , niti su bili najbolji, niti najpametniji nego živjeli u vremenu i prostoru shodno svojim okolnostima. Mi naše odnose formiramo onako kako je najbolje sada i u ovim okolnostima. Zemlja iz koje smo ponikli je ova u kojoj smo rođeni. Mentalitetski i karakterno smo sličniji jedni drugima nego našim sunarodnicima iz drugih država i okruženja. Čuvajmo baštu iz koje smo ponikli jer, svaki vrt ima svoje posebnosti” poručio je Fejzić.

On je istakao da je bajramski svečani obred upriličen u znak sjećanja na Bjelopoljku Hadži Danušu koja je imala potrebu da pomaže ljude u svom kraju te je od sredstava iz njenog vakufa pored džamije u Bijelom Polju izgradila i srednju školu i narodnu kuhinja za sve siromašne Bjelopoljke i Bjelopoljce ma kojoj vjeri ili naciji pripadali.

“Simbolika našeg obavljanja bajram namaza pred temeljima Hadži Danušine džamije nema za cilj prkos, niti izraz bilo kakvog inata već dubokog uvjerenja i povjerenja da naše komšije cijene ime ove velike žene koja je imala osjećaj za svoj grad i njegove stanovnike. Žene koja se brinula o sirotinji ovoga grada, kao i o obrazovanju mladih” istakao je Fejzić.

On je svim pripadnicima Islama, u Crnoj Gori, dijaspori, sa posebnim akcentom na Palestinu, čestitao Bajram- Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Dalibor Rakočević