Izložbom fotografija predstavljen niški jazz festival Nišvil (VIDEO)

Od ove godine White field jazz festival uspostavio je saradnju sa velikim niškim jazz festivalom Nišvil, pa je tako publika u dvorištu Kuće Rista Ratkovića mogla da pogleda izložbu fotografija na kojima su predstavljeni neki od izvođača.

Kako je kazao umjetnički producent Branislav Dejanović, današbnja izložba je spoj dvije koje predstavljaju razvoj bubnjeva u Nju Orleansu, sa kojima Nišvil ima saradnju, dok su na drugoj prikazani dosadašnji učesnici.  

“Riječ je o dvije izložbe, jedna je “Drumsvill” koja predstavlja razvoj bubnjeva u Nju Orleansu, koji je inače kolijevka džeza, a sa je kojim Nišvil uspostavio saradnju, a druga izložba su izabrane fotografije sa nekih od predhodnih izdanja Nišvila sa nekim od značajnih izvođača.Inače, kada je riječ o saradnji Nišvila i Nju Orleans Jazz muzeja, prije nedelju dana u tom gradu je otvorena izložba posvećena Šabanu Bajramoviću, Nišliji koji je prema američkim specijalizovanim časopisima prepoznat kao jedan od najznačajnijih soul blues pjevača” istakao je Dejanović.

On je naglasio da je saradnja dva niškog i bjelopoljskog jazz festivala od velikog značaja naročito u godini kada Nišvil proslavlja 30 godina postojanja.

“Nadam se ova saradnjas nastaviti i ubuduće i koristim priliku da vas pozovem na naš festival koji će se ove godine održati od 15. do 18. avgusta, kada će publika imati priliku da čuje 24 sastava dok će prateći segmenti pozorište, film, strip i književnost krenuti dan ranije “ kazao je Dejanović.

Prateći književni program Nišvil jazz festivala ove godine nosi naziv “Jazz and books session” kazala je urednica tog programa Milica Milenković predstavljajući jedan od važnijih segmenata tog festivala.

“Prošle godine predstavljeno je oko dvadeset knjiga koje imaju veze sa muzikom i sa džezom, zatim kantautora, radio voditelja, ljudi koji imaju veze i sa literaturom i sa muzikom jer smo željeli da pokažemo koliko literatura prati muziku i koliko je i pisana riječ važna i koliko postoji taj sinkretizam koji je još uvijek značajan” kazala je Milenković.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto i video:Vladimir Jelić