Festival o ljudskim pravima u ponedjeljak u bjelopoljskom Centru za kulturu

Festival ljudskih prava, koji u u okviru istoimenog projekta organizuje NVO “Ekvivalent”, biće održan u ponedjeljak, 8. jula u bjelopoljskom Centru za kulturu, sa početkom u 18 časova. Festival ima za cilj podizanje svijesti  javnosti  o značaju poštovanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom, kazala je u izjavi za Radio Bijelo Polje, PR Anđela Miličić, dodajući da je pokorovitelj Festivala Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, a realizuje se  u saradnji sa Organizacijom slijepih za Bar i Ulcinj i Kulturnim centrom “Homer”.

“Prije svega, ovaj festival ljudskih prava podrazumijeva organizovanje niza aktivnosti, a prevashodno izvođenje pozorišne predstave  pod nazivom ,,Opet neki invalidi“. Glavni akteri u predstavi su osobe sa invaliditetom i bez invaliditeta. Planiran je i performans pod nazivom  ,,Validni“, a muzičku numeru  izvešće bend koji čine takođe osobe sa invaliditetom  i osobe bez invaliditeta. Osim toga, kao završna aktivnost ovog festivala jeste predstavljanje seta fotografija koje čine  prikaz osoba sa invaliditetom, na način kako su se i one same našle u nekoj poziciji kada nijesu mogli da pristupe ustanovama koje su od značaja prilikom svakodnevnog funkcionisanja. Tu se prvenstveno misli na ustanove, odnosno objekte koji su u javnoj upotrebi”, istakla je Miličić.

Milačić naglašava i da je cilj  festivala da kroz predstavu  da prikažu  na koji način  se osobe sa invaliditetom susreću sa različitim preprekama u svakodnevnom životu, navodeći kao najčešće primjere  prepreke i barijere u oblasti obrazovanja, zapošljavanja,  pa i kada je u pitanju samostalni život.

Tekst: Magladela Smolović i Iva Bulatović

Foto: NVO Ekvivalent