Miličić: "I dalje postoje fizičke barijere za OSI, što govori da se u Crnoj Gori ne poštuju zakoni"

U okviru projekta “Festival ljudskih prava” koji organizuje NVO “Ekvivalent”, danas je u bjelopoljskom Centru za kulturu održano niz aktivnosti, tako da su posjetioci imali priliku da odgledaju  predstavu ,,Opet neki invalidi“, a zatim performans pod nazivom  ,,Validni” , dok su za kraj članovi te NVO priredili muzički program i izložbu fotografija.

Prema riječima PR Anđele Miličić, cilj  festivala je da kroz praktične situacije i primjere, osobe sa invaliditetom prikažu  na koji način se susreću sa različitim preprekama u svakodnevnom životu, navodeći kao najčešće primjere  prepreke i barijere u oblasti obrazovanja, zapošljavanja,  pa i kada je u pitanju samostalni život.

“U predstavi vidimo kroz različite situacije kako sve to utiče na osobe sa invakliditetom. Kada se susreću sa različitim preprekama, kada ne mogu da zasnuju radni odnos, jer se u društvu smatra da se OSI posao daje kao nagrada, a ne kao mogućnost da samostalno žive, sa druge strane kroz porodične, partnerske odnose, prvenstveno društvo ne očekuje da se mi ostvarimo kao roditelji i slično. Kroz ovu predstavu želimo da pokažemo kako OSI mogu da budu aktivne i doprinesu društvenoj zajednici” istakla je Miličić.

Ona je dodala da je položaj OSI poslednjih godina unaprijeđen, ali nedovoljno, jer i dalje postoje fizičke barijere koje onemogućavaju dostupnost pojedinih ustanova, što, kako je kazala Miličić, govori o tome da se u našoj zemlji ne poštuju zakoni.

“To je najbolje prikazano kroz niz fotografija gdje su prikazane barijere sa kojima se susrećemo, kada želimo da odemo u prodavnicu, neku ustanovu i slično. Postoji zakonska obaveza od 2008 godine da javni objekti imaju pristupne prilaze prilagođene OSI, međutim, oni i dalje ne postoje, što govori da se u Crnoj Gori ne poštuju zakoni” istakla je Miličić.

Pokorovitelj Festivala je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, a realizuje se  u saradnji sa Organizacijom slijepih za Bar i Ulcinj i Kulturnim centrom “Homer”.

 

 Tekst i foto:Vanja Šabanović