Ramović: Sajam mlijeka i mliječnih proizvoda dobra prilika za mlade farmere (video)

Regionalna manifestacija „Snaga mladih farmera - sajam mlijeka i mliječnih proizvoda“, koji realizuju u okviru istoimenog projekta NVO ,,Kisjele vode” i NVO ,,Farmeri Vranštice”, biće održana 12. i 13. oktobra u Bijelom Polju.

Gostujući tim povodom u emisiji ,,Šta može NVO” Radija Bijelo Polje, aktivistkinja u NVO ,,Kisjele vode”, Sabina Ramović, kazala je da je cilj projekta afirmacija i osnaživanje mladih farmera.

,,U saradnji sa NVO ,,Farmeri Vranštice” došli smo na ideju da organizujemo ovakvu manifestaciju, jer je i predsjednik ove nevladine organizacije jedan od uspješnih farmera, pa smo željeli da kroz to njegovo iskustvo afirmišemo mlade farmere kako bi dobili više informacija i znanja, i bili uspješniji u poslu koji obavljaju”, istakla je Ramović.

Edukativna radionica biče održana prvog dana sajma, 12. oktobra u domaćinstvu Vučka Pešića u Tomaševu, a predavanje o higijeni muže, prerade i uslova na malim gazdinstvima za poboljšanje bezbjednosti hrane, ali i način podnošenja dokumentacije će održati Ljiljana Milovanović iz Odsjeka za bezbjednost hrane, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Učesnici edukativne radionice biće inforimisani i o svim podsticajnim mjerama i  načinu kako da apliciraju kod Ministarstva poljoprivrede.

"Već imamo listu izlagača koji su potvrdili učešće na sajmu mlijeka i mliječnih proizvoda, a koji smo planirali za drugi dan manifestacije na gradskom trgu u Bijelom Polju. Učešće će uzeti više od 30 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a pored mlijeka i mliječnih proizvoda biće izloženi i ostali tradicionalni proizvodi, jer je sada sezona turšija, džemova i drugih proizvoda, tako da će ponuda biti raznovrsna. Već imamo iskustva sa organizovanjem ovakvih manifestacija, tako da očekujemo da i ovaj sajam okupi veliki broj posjetilaca, i ovim putem ih pozivam da nam se pridruže”, dodaje Ramović.

Ona je naglasila da su obezbijeđene i vrijedne nagrade od firmi ,,Patent CO”, koja prodaje stočnu hranu, i od ,,Milke” koja se bavi preradom mlijeka, ali nije izostala ni podrška nikšićke pivare koja je obezbijedila suncobrane i štanodve.

"Veoma je bitno da farmeri shvate da sami moraju dati doprinos bezbjednosti hrane koju proizvode. Moraju shvatiti važnost registracije, jer nakon toga dobijaju svoj status i tada imaju mogućnost da apliciraju za razne subvencije, i podsticajne mjere”, ističe Ramović, dodajući da je samo povezivanje proizvođača veoma značajno.

Regionalnu manifestaciju „Snaga mladih farmera - sajam mlijeka i mliječnih proizvoda“ podržala je Stalna grupa za ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, u okviru projekta Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja, koji je finansiran od strane Evropske unije. Projekat je podržan i od strane Opštine Bijelo Polje, kroz podsticajne mjere Sekretrijata za ruralni i održivi razvoj i Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo, sponzori su TO Bijelo Polje, Patent CO i Milka.

 

Repriza emisije ,,Šta može NVO" biće emitovana danas od 17:30 časova. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Darko Braič i Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE