Dr Varagić: Ispitati nagle promjene ponašanja kod djece (video)

Tribina o prevenciji narkomanije, namijenjena djeci uzrasta do 16 godina i njihovim roditeljima, u okviru nastavka kampanje ,,Zauzmi stav, i budi zdrav“ održana je danas u prostorijama Crvenog krsta.

Prisutni su imali priliku da čuju sve o bolestima zavisnosti, njihovim posljedicama, ali najvažnije prevenciji istih.

,,Tribina koju smo danas održali namijenjena je roditeljima čija su djeca uzrasta do 16 godina, jer smo prepoznali tu grupu kao najosjetljiviju, i koja je najviše u riziku da dođe u problem zavisnosti.Cilj nam je da na razne načine animiramo javnost i građane, da im ukažemo da samo zajedničkim snagama instutucija i roditelja možemo zaustaviti širenje bolesti zavisnosti“, kazao je rukovodilac Kancelarije za prevenciju narkomanije, Dragoslav Šebek.

Specijalista psihijatar dr Mirjana Varagić, na današnjoj tribini kazala je da bolesti zavisnosti posljednjih 20 godina dobijaju epidemijski karakter.

,,Ono što je bitno kod prevencije jeste da jedan problem sagledamo sistematski, da utvrdimo sve faktore koji potenciraju nastanak određenog problema, i suština je uticati na svaki taj faktor pojedinačno", dodaje Varagić.

Na današnjoj tribini navedeno je da svaki simptom i problem posljedica je velikog dugotrajnog problema.

,,Roditelji treba da ispitaju svaku promjenu ponašanja kod djeteta, neočekivanu reakciju, i naglu promjenu raspoloženja. Tinejdžersko doba turbulentan je period u fazi odrastanja jedne osobe, tu se javlja potreba za identifikacijom sa okolinom ili članom porodice, ubrzan razvoj, i tada su pod najvećim rizikom da dođu u  prvi kontakt sa supstancom. Kod njih se javlja nesigurnost, traže više od onoga što imaju, radoznali su, a i javlja se uticaj društva“, naglašava dr Varagić.

U ime Opštinske organizacije Crvenog krsta prisutnima se obratio Zoran Rudić, koji je kazao da su ovakve i slične tribine veoma značajne, i kako ističe, siguran je da će i u narednom periodu dobro sarađivati.

Tribinu o prevenciji narkomanije organizovala je Opštinska  organizacija Crvenog krsta.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić i Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE