Bijelo Polje je promoter obrazovne inkluzije (video)

O dometima  obrazovne inkluzije, dvije decenije od kako su inicirane promjene u crnogorskom školskom sistemu, razgovorali smo u ''Sferi znanja'' sa Nejrom Mekić, psihologom, geštalt terapeutom i specijalistom za inkluzivno obrazovanje.

''Posle dvije decenije rada i posvećivanja ovoj temi na nivou države mislim da zaista smo puno postigli'', kazala je Mekićeva i dodala da je i sama roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju, što je dalo dodatnu motivaciju da se uključi u dalje edukacije.

Ona je istakla značaj saradnje među sektorima, posebno između Opšte bolnice, gdje bi već na neonatologiji roditelji stekli prva saznanja o eventualnim smetnjama kod djeteta, potom Centra za podršku djeci i porodici pri Domu zdravlja,  ali i Komisije za usmjeravanje, kao i škola i stručnih saradnika, prije svih psihologa, logopeda, defektologa. U ovom trenutku je, prema njenim riječima, potrebno intezivirati tu saradnju, jer je to jedan od načina da se započne sa ranim stimulativnim tretmanima koji su veoma važni za pripremu djeteta za školu.

Kao značajnu komponentu koja utiče na prihvatanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama ona navodi spremnost učitelja i nastavnika, odnosno njihov senzibilitet za prihvatanje različitosti. Na taj način se percepcija koju nastavni kadar ima o djeci sa posebnim obrazovnim potrebama prenosi i na ostalu djecu.

Od brojnih servisa koji su dostupni djeci izdvaja usluge asistenata u nastavi, potom malu grupnu zajednicu, ali i neizostavni dnevni  boravak. Mekićeva je istakla da je Bijelo Polje imalo prvi dnevni boravak u Crnoj Gori, za djecu sa težim smetnjama, koja nijesu u školskim sistemima. Uz napomenu da i djeca iz osnovne škole mogu da borave po nekoliko sati u tom dnevnom centru.

Posebnu ulogu u procesu inkluzije, prema njenim riječima, imaju i nevladine organizacije, udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju,  jer su u ključnim momentima bili inicijatori brojnih promjena u oblasti inkluzije.

 

Repriza emisije ,,Sfera znanja" biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

video isječak iz emisije 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka:  Andrijana Rabrenović

Foto/video:  Vladimir Jelić

Tonska realizacija:  Dalibor Rakočević

Audio obrada:  Sanida Kajević

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE