Večerašnja izložba kruna šestomjesečne bjelopoljske likovne radionice (video)

Izložba radova polaznika likovne radionice, koju je prethodnih šest mjeseci vodio akademski umjetnik Milovan Mića Rakonjac, biće otvorena večeras u galeriji Centra za kulturu, sa početkom  u 19 časova.

Rad i trud 46 polaznika likovne radionice biće krunisan večerašnjom izložbom, u okviru koje će biti izloženo oko 180 radova, a kako je kazao Milovan Mića Rakonjac, gostujući u emisji “Start Art”, večerašnja izložba biće drugačija od onih koju su ljubitelji umjetnosti do sada imali priliku da vide u Bijelm Polju.

“Za ovih šest mjeseci polaznici radionice su uspjeli da urade skoro 500 radova, na šta sam jako ponosan. Međutim, tehnički uslovi nam ne dozvoljavaju da izložimo sve, zato sam se potrudio da izaberem one najbolje, pa će biti izloženo oko 180 radova. Nekoliko puta sam radio selekciju, kako bi iz mnoštva radova izabrao one koje na najbolji način prikazuju i predstavljaju mlade umjetnike”, kazao je akademski umjetnik i rukovodilac radionice.

Rakonjac je istakao da ovo neće biti klasična postavka izložbe, kao i da mališani jedva čekaju izložbu.

“Svi su jako uzbuđeni, ovo je za njih veliki doživljaj, a izložba će biti drugačija od onih koje su do sada Bjelopoljci mogli da pogledaju. Katarina Zlajić, Nemanja Bojanović i Vladimir Tvrdišić pomogli su mi da napravimo jednu neobičnu i kretaivnu izložbu, uz sav prateći sadržaj – pozivnice, katalog, posteri, tako da će ovo zasigurrno biti jedna sjajna i velika izložba mladih umjetnika i stvaralaca”, kazao je on.

Akademski umjetnik iz Bijelog Polja podsjetio je da nijesu postojali uslovi koji su polaznici morali ispuniti, već da je bila dovoljna ljubav prema umjetnosti, dodajući da je bio iznenađen brojem prijavljenih polaznika.

“Prijavilo se njih čak 45, što me je zaista obradovalo. Uglavnom su to djeca od 5 do 12 godina, a posebno želim napomenuti da je među polaznicima bila i Dubravka Rabrenović,  gospođa od 55 godina i zaista mi je drago što nam se priključila i što je bila sa nama ovih šest mjeseci”, kazao je Rakonjac.

Kako je rekao, nije bilo lako raditi sa djecom, ali su uz dogovor uspijevali da riješe sve i da obave sve zadatke.

“U nekim trenucima je bilo teško održati pažnju i zainteresovati ih, međutim, ja sam bio i pedagog i predavač istovremeno, jer je to bio jedini način da odradimo sve zadatke. Trudio sam se da zaista bude opuštena atmosfera, kako bi što bolje iskazali svoju kreativnost i zapravo je to bila likovna igraonica, tokom koje su ne samo učili, već se i družili”.

Rakonjac je kazao da su časove imali dva puta nedjeljno, kao i da su bili podijeljeni u dvije grupe, zbog obaveza u školi.

„Iako je radionica podrazumijevala i teorijski i praktični dio, ja sam im zapravo kroz crteže govorio o teoriji umjetnosti, jer je to bio najbolji način da im prenesem taj njima manje zanimljivio dio. Radili su crteže olovkom, temperama, a iako sam imao i želju da nauče da vajaju, da nauče da rade kolaž, nijesmo imali vremena da obuhvatimo i te oblasti. Nekoliko njih je iskazalo interesovanje za geometriju, pa sam nekoliko časova posvetio i tome i primijetio da su jedni drugima postali uzori, posmatrali su ko šta radi i takmičili se ko će biti bolji”, ispričao je Rakonjac.

On je istakao da zaista ima dosta talentovane djece.

“Već na prvom času su se izdvojili oni najtalentovaniji, međutim bilo je i onih zaljubljenika u umjetnost, koji nijesu imali talenat, ali su dosta naučili, ali ono što je i najvažnije svi su jako kreativni, samo ih treba usmjeriti i podstaći ih da izraze sebe kroz umjetnost“, podvukao je Rakonjac.

Iako se radionica završava večerašnjom izložbom radova, Rakonjac se nada da će se stvorti uslovi da likovna radionica nastavi da živi u Bijelom Polju, kako bi  djeca mogla da njeguju svoj talenat i nadograđuju ga.

„Vjerujem i nadam se da će ova likovna radionica  za mnogu talentovanu djecu biti samo početak njihovog umjetničkog puta“, zaključio je akademski umjetnik, Milovan-Mića Rakonjac.

Likovna radionica realizovana je u okviru projekta “Kulturna razglednica Bijelog Polja”, koji NVU „Klub kulture“ sprovodi u saradnji sa bjelopoljskim Centrom za kulturu.

Repriza emisije ,,Start Art" biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje danas od 17 časova i 30 minuta.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video:  Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE